Stopa peněz: George Soros, český stát, Člověk v tísni, Česká televize. Prý je zde propojení

21.11.2016 14:51

Největší a nejvlivnější nezisková organizace v Česku Člověk v tísni je mimo jiné financována miliardářem a filantropem Georgem Sorosem, Evropskou unií i z českého rozpočtu. Uvádí to alespoň server ePortal.cz.

Stopa peněz: George Soros, český stát, Člověk v tísni, Česká televize. Prý je zde propojení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Člověk v tísni, jehož založili Šimon Pánek, Česká televize a Jaromír Štětina, hospodařil s rozpočtem 1,5 miliardy korun, což je podle serveru pětinásobek rozpočtu fotbalového klubu Sparta Praha. Drtivá většina financí byla získána z dotací a grantů. Největším donátorem jsou zahraniční vlády, Evropská unie pak přihodila 350 milionů. A Soros přispěl částkou 1,75 milionu. 

Server si následně všímá postoje Člověka v tísni, jenž je podle něj vstřícný k ilegální migraci i ke snahám Evropské unie omezit moc národních států či odporující všemu ruskému. „Migrační byznys a podpora jakýchkoli protiruských postojů přinášejí největší české neziskovce nemalé peníze. A samotnému Pánkovi možná i umetenou cestičku na Hrad. Aby tak nějak splnil přání svého guru Václava Havla, který na jaře 2010 vyslovil přání, aby se stal příštím prezidentem právě Pánek,“ zmiňuje server.

Původní text ZDE.

A rozepisuje se také o škále pomoci neziskové organizace, která funguje v několika desítkách zemí. „Českou i zahraničními vládami dotovaná neziskovka se nepokrytě věnuje, zejména v bývalých sovětských republikách, podpoře domácích opozicí proti vládnoucím režimům,“ zmiňuje pak server Ázerbájdžán, Bělorusko, Ukrajinu, Krym. Dodává však, že neutuchající starost Člověka v tísni o občanskou společnost však znamená vměšování se do vnitřních záležitostí suverénních států. 

Přehled hospodaření Člověka v tísni najdete ZDE

Anketa

Chcete, aby Angela Merkelová byla i počtvrté kancléřkou SRN?

3%
97%
hlasovalo: 6476 lidí

„Neméně zajímavé je působení Člověka v tísni na domácí scéně. Jeho chapadla sahají do kultury, filmu (lidskoprávní festival Jeden svět), médií a samozřejmě i politiky (spoluzakladatel Jaromír Štětina a mnozí další). Mezi firemními dárci nechybí prakticky žádná větší firma. Jmenovitě jde o Babišův Penam, DHL, IBM, ČSOB a mnohé další. S Člověkem v tísni chce být každý zadobře, protože je úzce propojen s Českou televizí, ale třeba i Respektem,“ všímá si server. A dále rozplétá „klan Taberyů“, kdy členkou správní rady neziskové organizace je Kristina Taberyová, nynější poradkyně generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Její syn Jakub dodnes natáčí pro Kavčí hory dokumenty se svou společností 5Guests. Druhý syn Erik je šéfredaktorem Reflexu. Jeho žena Paulína pracuje v Centru pro výzkum veřejného mínění. 

„Jak můžeme chtít po ČT, aby informovala o Evropské unii nezaujatě, když ta posílá každoročně neziskovce založené ČT desítky milionů korun? Stejně tak asi nemůžeme čekat od Reportérů investigativní reportáž o Sorosovi a jeho ‚charitativních‘ aktivitách po celém světě, jako tomu bylo nedávno například na Primě. Těžko nám bude Marek Wollner odhalovat temná zákoutí působení Open Society Foundations (OSF). Provázanost mezi ČT a Sorosovou OSF, jež posílá peníze Člověku v tísni, je očividná,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…