Šťovíček: Rozhodnutí prezidenta lze vnímat jako pokus o nastolení autoritářského režimu

12.07.2013 14:32

Skutečnost, že prezident republiky ignoruje přímo volené zástupce občanů v Parlamentu, je podle poslance a starosty Litvínova Milana Šťovíčka (STAN) velmi nebezpečná. Litvínov byl jedním z prvních, kde se začala realizovat takzvaná nulová tolerance. Jak pomohla represe k řešení nejvážnějších problémů a co se snaží město dělat pro zneužívání sociálních dávek? Nejen na to, ale i na vývoj situace v Janově odpovídal našim stránkám.

Šťovíček: Rozhodnutí prezidenta lze vnímat jako pokus o nastolení autoritářského režimu
Foto: archiv
Popisek: Milan Šťovíček (STAN)

Prezident Zeman se rozhodl poté, co podal Nečas a s ním i celá vláda demisi, jmenovat úřednickou vládu, jelikož ji považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám. Jak nejen na jeho rozhodnutí, ale i na celou kauzu, jež pád vlády způsobila, nahlížíte vy osobně?

Skutečnost, že prezident republiky ignoruje přímo volené zástupce občanů v Parlamentu, je velmi nebezpečná a lze to vnímat jako pokus o nastolení autoritářského režimu u nás.

Úřednické vládě není nakloněna žádná z parlamentních stran. V případě, že Rusnokova vláda nezíská důvěru, co by podle vás mělo následovat? Jak se podle vás prezident rozhodne?

Měl by jednat o vládě, která bude mít šanci opírat se ve sněmovně o většinovou podporu. Ale příliš tomu nevěřím.

Litvínov by mohl být nyní velkým rádcem Duchcovu, který se stal dalším ohniskem až bojovných vztahů s protiromskými demonstracemi na jedné straně a s proromskými lobbisty na druhé. Co byste dnes na podporu vzkázal tamní starostce, aby dělala? Není to boj s větrnými mlýny?

Neexistují žádná okamžitá a snadná řešení. Podle našich zkušeností je cestou trvalá a důsledná spolupráce města s místními lidmi i státními institucemi.

Vaše město bylo jedním z prvních, kde se začalo mluvit a realizovat takzvaná nulová tolerance. Jaká je v tomto směru situace dnes? Pomohla represe k řešení nejvážnějších problémů, a kterých zejména?

Program nulové tolerance, který jsme v Litvínově začali uplatňovat od konce roku 2008, se opírá o tři základní pilíře – represi, prevenci a sociální práci. Vedle důsledného postihování jevů a činností, které narušují veřejný pořádek, jde také o preventivní programy a trvalou sociální práci v rodinách. Součástí programu je tak například i systém prostupného bydlení. Pokud bychom to zjednodušili. Všichni ve městě musí vědět, že kdo chce slušně žít a dodržovat zákony, dostane šanci. A naopak těm, kteří náš sociální systém zneužívají, narušují občanské soužití a „živí se“ kriminalitou, ve městě pšenka nepokvete.

Ještě stále máte páky na nepřizpůsobivé, kteří pobírají dávky u vás a zároveň za hranicemi? Byli jste úspěšní v tom, aby se to eliminovalo?

Ještě stále je náš sociální systém příliš široký a umožňuje zneužívání. Paradoxně tak nepomáhá těm skutečně potřebným, kteří se do svízelné sociální situace dostanou bez vlastního přičinění a nemohou si sami nebo v rámci rodiny pomoci. Velkou příležitostí mohly být tzv. sKarty a je škoda, že právě tenhle nástroj státu se nepodařilo dotáhnout.

Jaká je dnes situace v Janově a co jako radnice ovlivnit nemůžete? Jaká je spolupráce s ubytovateli (ubytovnami) a s majiteli panelových domů?

Spolupráce města, státní policie, úřadu práce a dalších institucí se osvědčila. Je to každodenní mravenčí práce strážníků, pracovnic sociálního odboru i zaměstnanců místního pracoviště úřadu práce. Získali jsme prostředky nejen na preventivní programy pro rodiny s dětmi, ale také na celkovou revitalizaci sídliště včetně oprav panelových domů, do kterých se zapojili jejich vlastníci. Ustavili jsme osadní výbor a s ním řešíme problémy, které místní lidi nejvíc pálí. Právě spolupráce s místními lidmi je jedním z hlavních bodů našeho Programu nulové tolerance.

Vybavuji si problémy kolem projektové dokumentace a dodržení přísných podmínek Zimního stadionu Ivana Hlinky, který mimo jiné zajišťuje Litvínovu image města hokejistů. Daří se vám plnit rekonstrukční plány nebo jsou s dotacemi a tedy s dodržením norem problémy? Prý se angažoval exposlanec Jiří Šlégr, bylo to k něčemu?

Rekonstrukce Zimního stadiónu Ivana Hlinky je v plném proudu a podle posledních informací by nic nemělo bránit tomu, aby litvínovský stadión splnil licenční podmínky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…