Stovku lidem vezmete, padesát vrátíte a ještě chcete, aby vám za to byli vděční. Moravec se vrátil z prázdnin a přivítal Kuberu a Marksovou

03.09.2017 13:42

Moderátor Václav Moravec v neděli v poledne přivítal v Žižkovské věži ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD) a senátora Jaroslava Kuberu (ODS). Ten i tentokrát dokázal, že pro rázná slova nejde daleko. Ministryně Marksová mu ovšem před kamerami zdatně sekundovala, když divákům popisovala některé rodinné nápady lidovců. KDU-ČSL si prý přeje, abychom rodinu přiblížili rodině boží, protože jen ta je dokonalá.

Stovku lidem vezmete, padesát vrátíte a ještě chcete, aby vám za to byli vděční. Moravec se vrátil z prázdnin a přivítal Kuberu a Marksovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Ministerstvo práce a sociálních věcí už loni připravilo dokument o nové prorodinné politice státu. Ministryně Marksová v textu volá po vyšším porodném a dalších výdajích v řádu desítek miliard korun. „Jen 11 miliard má stát k zavedení předškolního vzdělávání bezplatně,“ uvedl Moravec. Ministryně okamžitě doplnila, že řadu těch prorodinných opatření už tato vláda zavedla. „Mohu říci, že je to něco, o čem já jako ministryně sním, ale záleží na další vládě, jestli to zavede,“ zazněla z úst ministryně. Marksová by ráda zavedla novomanželské půjčky. „To už tady přece všechno bylo za komunistů,“ ozval se Kubera.

Marksová divákům prozradila, že celá léta naráží na námitky lidovců, kteří podle jejího názoru neustále mluví o prorodinné politice, ale málokdy přijdou s něčím konkrétním. „Jednou nám jeden jejich expert psal, že se máme víc vztáhnout k boží rodině, protože ta je dokonalá,“ smála se ministryně. Kromě toho lidovci požadovali, aby koncepce rodinné politiky nehovořila o registrovaném partnerství, ale jen o klasické rodině. Marksová oponovala, že registrovaná partnerství v České republice existují, takže je třeba je zahrnout.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Kubera ji poslouchal a nespokojeně se mračil. „My říkáme, nechte těm lidem co nejvíc peněz. To je jedna koncepce. Ta druhá koncepce říká, že lidem rozdají něco zadarmo, ale lidé si neuvědomují, že to není zadarmo. Tahle vláda jim stovku sebere, padesát korun jim dá a ještě čeká, že jí lidé poděkují,“ zlobil se Kubera.

Stačí se podívat na to, jak to bude vypadat s posledním nápadem vlády posílat pětileté děti na poslední rok do školky. „Naše úžasné registry nefungují a my teď budeme hledat všechny děti, které by měly jít do školky, a trestat ty, které tam nepřijdou,“ ptal se Kubera. Chtěl slyšet, že se o to nebudou muset starat orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Ministryně ho ujistila, že to OSPOD nebude.

Kubera následně zapochyboval o tom, že tahle prorodinná politika českým rodinám opravdu pomůže. Pokud vláda neponechá víc peněz v kapsách lidí, rodinám nepomůže. „Jedno dítě může mít každý, dvě děti může mít ten, kdo pracuje, tři děti už může mít jen střední vrstva a čtyři děti už může mít jen Babiš a spol.,“ rozčiloval se Kubera.

Moravec chtěl od Marksové slyšet, proč ministryně pro rodiny neudělala víc, když tady čtyři roky vládla. „Protože jsme tady nevládli sami, ale v koalici,“ odvětila členka kabinetu. Obratem se snažila vrátit míč na Kuberovu stranu, když připomněla, že ODS tady vládla osm let a pro rodiny také neudělala víc. „I my jsme byli v koalici,“ odvětil Kubera. Marksová se rozesmála. „Koalice, to je peklo,“ smála se dáma.

„Vy se tady shodnete s Andrejem Babišem (ANO) alespoň v tom, že koalice, to je peklo,“ neudržel se už ani Moravec a smál se společně s Marksovou i Kuberou.   

To je ten váš gender, vypálil Kubera. Ale prdlajs, odvětila dáma

Podle Marksové by také pomohlo, kdyby se snížily rozdíly mezi platy žen a mužů. Kubera oponoval, že ministerské studie na toto téma nejsou dost důsledné, protože nejdou do důsledků v jednotlivých povoláních. Když se totiž podíváte na platy řidičů trolejbusů v Teplicích, kde je Kubera primátorem, zjistíte podle senátora, že řidiči a řidičky mají srovnatelné platy. „Ale vy se tím zabýváte jen z pohledu gender,“ vypálil Kubera. „Ale prdlajs,“ neudržela se už Marksová. „Teda pardon,“ dodala okamžitě. Různé projekty dokazují, že tomu tak není, zaznělo také z úst ministryně.

Kubera ale okamžitě přešel do dalšího protiútoku. „To je projekt nepochybně financován Evropskou unií, že. Víte, kdyby ty peníze, co MPSV dává do těch měkkých projektů, dalo raději maminkám, tak bychom možná nepotřebovali ty projekty,“ kroutil hlavou senátor.

Kubera má za to, že by celé řadě lidí mnohem víc pomohlo, kdyby mohli pracovat z domova, což je ve světě obvyklé, ale tato vláda práci z domova komplikuje.

Předseda ODS Petr Fiala navíc nedávno slíbil, že ODS půjde jinou cestou. Ušetří na sociálních dávkách deset miliard korun. A kde, ptali se svorně Moravec i Kubera. Ten odvětil, že na důchody by ODS nesahala. Sáhla by ovšem jinam. „Mateřská dovolená, otcovská dovolená,“ dal Kubera příklady.  

Já jsem měl malé děti, když vy jste ještě ani nebyla na světě

Posléze zavzpomínal na dobu, když měl malé děti. „Já jsem měl malé děti v době, kdy vy jste ještě ani nebyla na světě,“ sdělil Marksové. „A když my jsme ty děti měli... Tak jsme po nikom nic nechtěli,“ pravil Kubera.

Moravec posléze změnil téma a připomněl, že hnutí ANO dnes má programovou konferenci a Andrej Babiš slíbil kdekomu kdeco. Slíbil navýšení platů učitelů, slíbil navýšení vyměřovacího základu důchodů o jedno procento, současně slíbil snížení daní pro zaměstnance a tak podobně. „Já když si vzpomenu, jak jsem s panem Babišem bojovala o každou stovku na důchody, ještě když byl ministr... Tak by mě zajímalo, kde na to chce vzít,“ rýpla si do Babiše Marksová. Jen ono zvýšení vyměřovacího základu důchodů vyjde asi na deset miliard korun. V obecné rovině ovšem Marksová přivítala, že se Babiš přiblížil plánům sociální demokracie. „Je hezké, že prozřel,“ pochvalovala si Marksová směrem k Babišovi.  

V debatě došlo také na český penzijní systém. Nezávislé mezinárodní studie podle Marksové ukazují, že náš současný důchodový systém je prakticky neporazitelný. Na tom se ČSSD shodne s komunisty. Marksová má za to, že lidé, kteří si na stáří spoří v soukromých fondech, mohou velmi zaplakat v časech krize, zatímco průběžné systémy krizi přežijí snáz.

Kubera doplnil, že je hezké povídat si o tom, co bude za dvacet, třicet, čtyřicet let, ale celá řada seniorů má problémy už dnes, když jeden z partnerů země. „Já řeším dnes a denně na městě případy, kdy paní zemře manžel, paní má důchod devět tisíc, ale jen sedm tisíc zaplatí na inkasu a z toho zbytku se nedá přežít. Proto já navrhnu něco, co mi sice odborníci říkají, že bych neměl říkat, ale já to stejně řeknu,“ řekl Kubera. Jedním dechem dodal, že vdovské důchody by se měly navýšit tak, aby vdovci a vdovy nežili v bídě.

Vdov je přitom mnohem víc než vdovců. „Vy nám nevydržíte,“ sdělila Marksová senátorovi. „Vy jste asi odolnější, proto jsou ty vaše genderové věci zbytečné,“ odvětil Kubera.

Posledních pár slov hosté věnovali situaci, v níž by se premiérem této země mohl stát člověk stíhaný policií. Kubera zdůraznil, že dokud člověk nebyl soudem pravomocně odsouzen, je nevinen. „Obvinění ještě samo o sobě nic neznamená,“ připomněl divákům. Jinak by ale podle něj bylo dobře, kdyby Babiš byl premiérem a nesl jasnou odpovědnost za to, co bude provádět. Podle Marksové je věcí etiky, aby člověk obviněný policií nekandidoval na premiéra.

Kubera celou debatu uzavřel poukazem na fakt, že může trvat ještě velmi dlouho, než budeme mít novou vládu. „Buď bude s přispěním prezidenta Zemana vláda do čtrnácti dnů, nebo budeme mít novou vládu až po prezidentských volbách,“ pravil Kubera. „To je důvod, proč nechcete říct, jestli budete kandidovat proti Miloši Zemanovi, abyste mu neodebíral hlasy?“ ptal se Moravec.

„Ježíš, ani to nevyslovujte, protože nad námi teď bdí úřad, a já když jsem slyšel ten seminář v senátu, tak se bojím jen promluvit, abych to pak někde nemusel vyúčtovat,“ skoro se pokřižoval Kubera.

Debata tím skončila.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…