Stovky Ukrajinců přišly na Staroměstské náměstí vyjádřit podporu krajanům

26.01.2014 17:00

Přes čtyři sta Ukrajinců žijících v České republice a sympatizantů dnes v Praze podpořilo touhu svých krajanů po svobodě a kritizovalo prezidenta Viktora Janukovyče. Na shromáždění na Staroměstském náměstí, kam přišli průvodem z Karlovy ulice, uctili památku obětí protivládních demonstrací na Ukrajině. Na chodníku vznikl kříž z rozžatých svíček, přítomní sklonili prapory a pomodlili se Otčenáš.

Stovky Ukrajinců přišly na Staroměstské náměstí vyjádřit podporu krajanům
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Při chůzi provolávali hesla Hrdinům sláva, Jsme pro boj s diktaturou Janukovyče a Ukrajina chce do Evropy. Nesli fotografie dokumentující zatýkání zraněných lidí v nemocnicích i brutální zásahy policie proti demonstrantům. A to nejen v Kyjevě, ale i v dalších částech země, kam se vzpoura proti prezidentovi v posledních dnech rozšířila.

V projevech kritizovali, že prezident bojuje proti vlastnímu národu, který požaduje základní lidská práva a přináší za to oběti. "Ukrajinci nechtějí patřit pod nově budovaný Sovětský svaz - právě s ním měli Ukrajinci tragické zkušenosti," uvedl jeden z mluvčích.

S obavami sleduje vývoj ve své vlasti v Praze žijící Alla Dubycká. "Už týden je celá naše rodina přilepená na internetu a v přímém přenosu sleduje ten hrůzostrašný seriál z Ukrajiny. Udivuje mě, jak je Evropská unie lhostejná k tomu, že lidi, kteří se chtějí integrovat do Evropy, bojují za základní práva a proti teroru, od ní dosud nezískali žádnou podporu," řekla. 

Petice prezidentu Zemanovi

Vadí jí to, že na barikádách hynou nejlepší lidé národa. "Naše vláda je divná ukázka kriminálu a korupce. Odsuzuji násilí, ale bojovat proti ní mírně už prostě nešlo," dodala vystudovaná doktorka filozofie.

Mezi Ukrajince žijící v ČR, jichž je podle statistik přes 200.000, přišel i Vladimír Skalla. "Jsem tu s přáteli i rodinou vlastně za české občany, jimž není osud Ukrajinců lhostejný. Podporujeme ty, kteří v Kyjevě i dalších městech bojují za svobodu slova, shromažďování a další lidské svobody. Chci, aby Ukrajinci, kteří tu žijí, viděli, že nám osud jejich národa není lhostejný," řekl.

Na shromáždění zazněla petice, ve které Ukrajinci žijící v Česku vyzývají prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil pozvání ukrajinského prezidenta do Prahy. Předsedkyně Sdružení Ukrajinců a příznivců Ukrajiny Olga Mandová se otevřeným dopisem obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zaujal jasné stanovisko k dění v této zemi. Také z tohoto dokumentu se na dnešním shromáždění citovalo. Podpořit ukrajinskou opozici mohou lidé na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…