Stovky Ukrajinců přišly volit prezidenta na pražskou ambasádu

25.05.2014 15:24

Stovky Ukrajinců trpělivě čekají ve frontě před ambasádou v Praze, kde se od dnešního rána konají volby ukrajinského prezidenta. Situace před budovou v Bubenči je poklidná, zatím nebyly hlášeny žádné incidenty. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Hana Jeřábková. Ukrajinci pobývající v České republice mohou do dnešních 20:00 volit také na konzulátu v Brně.

Stovky Ukrajinců přišly volit prezidenta na pražskou ambasádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

Zájem „českých" Ukrajinců o prezidentské volby výrazně kontrastuje s prázdnotou, kterou v pátek a sobotu v Česku zely místnosti určené pro volby do Evropského parlamentu. Pražská ulice Charlese de Gaulla, v níž sídlí velvyslanectví Ukrajiny, je zcela zaplněna lidmi, jejich zástup se táhne až za roh. Stovky mladých i starších voličů vytrvale stojí v teplém počasí na slunci, někteří se stíní alespoň deštníky.

Ukrajinci patří mezi nejpočetnější menšiny v České republice. Ambasáda už předem hlásila, že u voleb očekává vysokou účast. V Praze je na seznamu voličů zapsaných celkem 14.437 lidí, v Brně pak dalších 3268. To, jestli jsou v seznamech zaregistrováni, si zájemci mohli předem ověřit telefonicky nebo na webu.

Situace před velvyslanectvím je klidná

„O volbách víme, a proto jsme na místě posílili výkon služby, kdyby bylo potřeba adekvátně reagovat na vývoj situace. Zatím to ale nebylo potřeba," uvedla policejní mluvčí.

Atmosféra před ambasádou, kde jen občas někdo z davu provolá „Ať žije Ukrajina!", se tak podstatně liší od turbulentních událostí na východě Ukrajiny. Tam akce separatistů zablokovaly hlasování ve většině volebních okrsků. V některých městech hlasovat nelze vůbec, členové mnoha volebních komisí se svých funkcí vzdávají, ostatní jen obtížně překonávají organizační problémy. Podle odhadů se tato situace dotkne až desetiny všech voličů.

V centrálních a západních regionech Ukrajiny se konají volby bez incidentů, mimořádný zájem je prý o hlasování v Kyjevě. O násilných útocích se zraněnými či mrtvými zatím zprávy nejsou.

Prozatímní ukrajinská vláda i Západ si od prezidentských voleb slibovaly, že pomohou stabilizovat situaci v zemi. V to, že prezidentské volby změní situaci na Ukrajině k lepšímu, věří i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rusko podle něj naznačuje, že je připraveno nového prezidenta akceptovat. „To dává šanci do budoucna vytvořit daleko příznivější prostředí (na Ukrajině)," řekl dnes v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…