Stovky gardistů demonstrovaly v Kyjevě, místo do války chtěly domů

14.10.2014 7:40

Několik stovek vojáků Národní gardy, jejíž jednotky donedávna bojovaly na východě Ukrajiny s proruskými povstalci, včera demonstrovalo před prezidentskou kanceláří v Kyjevě. Od šéfa státu Petra Porošenka se dožadovali, aby vydal nařízení o demobilizaci.

Stovky gardistů demonstrovaly v Kyjevě, místo do války chtěly domů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Památník "Matka Vlast" nad Dněprem

„Na místě jsou stovky gardistů. Kancelář chrání několik policejních kordonů. O kus dál parkují vozy pro přepravu vězňů, konflikty však nevypukly, obě strany si počínají klidně," vylíčil list Ukrajinska pravda na svém webu. Nicméně i někteří gardisté dorazili v neprůstřelných vestách a obušky. Vojáci si stěžují, že si povinnou službu v ozbrojených silách už dávno odsloužili, přesluhují prý už 18 měsíců, ale údajně pobírají jen 154 hřiven (asi 258 Kč) měsíčně. Nechtějí však peníze, ale domů. K požadavkům patří také ujištění, že za demonstraci nebudou potrestáni.

Vojáky se postupně a marně pokoušeli přimět k návratu do kasáren jeden z ukrajinských generálů, náčelník kyjevské policie a zástupce ředitele prezidentské kanceláře. „Demobilizace!" a „Jeden za všechny, všichni za jednoho!" skandovali vojáci a náměstí před prezidentskou kanceláří nevyklidili. „Už jsme si svou povinnost k vlasti dávno splnili," prohlásil jeden z demonstrantů před kamerou. „Jsme lidi, ne potrava pro děla. Po půldruhém roce už šílíme," řekl další gardista.

Velitel Národní gardy Stepan Poltorak, kterého prezident Porošenko navrhl na nového ministra obrany, slíbil gardistům, že k 15. říjnu dostanou výplatu v řádu několika tisíc hřiven.

„Vyzývám vás, nepodléhejte provokacím lidí, kteří si přejí rozsápat Ukrajinu. Prostě využívají vašich strastí a touhy vrátit se domů, aby zničili náš stát. Vyzývám vás, vraťte se k jednotce! Přijedu za vámi a všechny problémy vyřešíme," řekl Poltorak, jehož citovala agentura Interfax-Ukrajina. Část demonstrantů poté opustila ulici před prezidentskou kanceláří, část je však prý odhodlána vytrvat, dokud se nedočkají splnění svých požadavků. Ty Poltorak označil za „naprosto nezákonné".

Národní garda vznikla v březnu 2014, tedy v době, kdy Rusko anektovalo poloostrov Krym.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …