Stovky lidí demonstrovaly v Praze za vyšetření vraždy novináře Kuciaka

09.03.2018 18:03

Stovky lidí se dnes shromáždily před slovenským velvyslanectvím v Praze na demonstraci za nezávislé vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Dalším požadavkem protestujících je vznik nové a důvěryhodné slovenské vlády. Akci zorganizovali slovenští občané žijící v Praze. Na protestech se sešli také lidé v Brně. Tisíce demonstrantů přišly na náměstí v centru Bratislavy.

Stovky lidí demonstrovaly v Praze za vyšetření vraždy novináře Kuciaka
Foto: Facebook
Popisek: Zavražděný novinář Ján Kuciak

Protestující v Praze zcela zaplnili prostor před velvyslanectvím. Přinesli si transparenty s nápisy "Nastal čas pre slušných ludí", "Vrah Fico" nebo "Fico už ma Sörös" v narážce na to, že slovenský premiér Robert Fico kritizoval prezidenta Andreje Kisku za loňské setkání s americkým finančníkem a filantropem Georgem Sorosem. Na akci vystoupilo několik řečníků a lidé skandovali "Chceme slušnou vládu" či "Fico do basy".

Organizátoři uvedli, že současnou situaci na Slovensku považují za mimořádně závažnou. Fico i ministr vnitra Robert Kaliňák podle nich pohrdají názory lidí, kteří demonstrovali v ulicích, a tím znevažují i vraždu Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Fico dnes prohlásil, že v souvislosti s protesty, které se dnes konají v desítkách slovenských měst, hrozí útoky na veřejné budovy. V uplynulých dnech občanské protesty zpochybňoval.

Sedmadvacetiletého novináře Kuciaka pracujícího pro portál Aktuality.sk zastřelil i se stejně starou přítelkyní neznámý pachatel na konci února v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Vývoj po vraždě vedl na Slovensku k politické krizi. Premiér Fico již dříve obvinil opozici z pokusu o převrat. Prezidenta Kisku zase obvinil - v souvislosti s Kiskovým dřívějšími návrhem na zásadní rekonstrukci vlády, nebo vypsání předčasných voleb - ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…