Několik tisíc lidí, portrét Václava Havla, ukrajinská vlajka a transparenty! To vše na Albertově

22.11.2015 14:20

Studenti, rektoři vysokých škol, politici a veřejnost zamířili na pražský Albertov, kde se od tří hodin konalo shromáždění „Skutečné uctění památky 17. listopadu 39/89“. Mezi účastníky byl také předseda Unie muslimských obcí ČR Muneeb Hassan Alrawi. Na místě bylo několik tisíc lidí.

Několik tisíc lidí, portrét Václava Havla, ukrajinská vlajka a transparenty! To vše na Albertově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská demonstrace na Albertově

Krátce po 15. hodině se na Albertově sešly zhruba dva tisíce lidí, kteří se sdružovali na prostranství i pod připraveným pódiem, kde sbor zpíval lidové písně. Z řad politiků dorazili například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek či Marek Ženíšek ze stejné strany. Ti se také poklonili před jednou z pamětních desek, která je obsypána zapálenými svíčkami, květinami a věnci. Pamětní deska z loňského roku od prezidenta Miloše Zemana a dalších prezidentů zela prázdnotou.

Přišli i zástupci Pražského Majdanu, kteří si s sebou donesli ukrajinskou vlajku, megafon a velký portrét Václava Havla. Pod pódiem vlály i dvě české vlajky a jedna gruzínská.

Na vyvěšených transparentech stály nápisy jako „Albertov je symbol svobody“, „Vzděláním proti strachu“, „Ne násilí kolektivně“ či „Láska počítá křivdy“. Skupinka lidí pak také třímala transparenty proti hlavě státu. „Mráz přichází z Hradu“, „Prezident je odvolatelný“, „Zeman škodí ČR“, „Miloši, Tvůj mozek je taky uprchlík“ – hlásali prostřednictvím nápisů nad svými hlavami. Nechyběly ani červené trenýrky s nápisem Lež a nenávist.

Vedle pódia si na zem lehlo deset lidí a mumlavě vleže předčítají svědectví o 17. listopadu 1989. Odpolednem provázel student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Praha Václav Vidím. „17. 11. 2015 byl zneužit k soukromým zájmům,“ řekl.

Úvodem zazněla studentská hymna Gaudeamus Igitur.

Student David Hurný z přírodovědecké fakulty následně sdělil, že by se nemělo dovolit, aby 17. listopad byl kýmkoliv zneužíván k osobním politickým cílům.

Velkého aplausu se následně dočkal rektor Mikuláš Bek, který patří k nejaktivnějším odpůrcům prezidenta Zemana z řad rektorů. „Češi jsou plebejský národ. Je plebejství lokajské, klanící se velmocím a odreagovávající se na slabších. Dříve na Židech, nyní na uprchlících," řekl Bek.

Prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář následně četl poselství rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy. Ten akci podpořil, ale neúčastnil se jí, neboť je na zahraniční cestě. Zima v minulých dnech veřejně protestoval proti vystoupení prezidenta Zemana na Albertově v doprovodu Martina Konvičky a dalších aktivistů Bloku proti islámu. „Demokracie není nikdy zcela v bezpečí. Ohrožují ji i ti, kteří rozdmýchávají primitivní nenávist,“ uvedl Kovář za velkého potlesku.

Děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Mirjam Friedová následně apelovala na to, abychom se nenechali zastrašit. „Byla jsem týden pryč a nestačím se divit, co se událo. Demokracii je 26 let, to už je dospělost. Hodnoty jako lidskost, solidarita, vzájemný respekt a svoboda se nemění,“ řekla. Proti strachu bychom měli bojovat lidskostí, proti demagogii odborností, sdělila veřejnosti. „Dnes si svobodu připomínáme bez lidí hlásajících naprosto nepřijatelnou demagogii,“ uzavřela svá slova.

Děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Bohuslav Gaš se poté ve svých slovech vrátil k 17. listopadu 2015. „Ten den tady nezaznělo ani jednou slovo student. Je to ostuda, Albertov patří studentům,“ podotkl. Za svá slova si vysloužil velký potlesk. 

Patnáct minut po 16. hodině vyrazil průvod lidí z Albertova na Václavské náměstí. V čele šli lidé s vlajkami ČR, EU a Univerzity Karlovy, nechyběly ani červené trenýrky. V tlampači se ozývala hesla na obhajobu svobody a proti nenávisti a zlobě. Lidé šli v poklidu, občas si jen zakřičeli heslo "Miloše do koše". 

Na krátkou chvíli však také čelo průvodu ovládli Ukrajinci, kteří se snažili neúspěšně skandovat hesla "Ukrajině svobodu" a "Rusové, ruce pryč". 

Po půl hodině průvod dorazil na Václavské náměstí, kde se odhadem sešlo na dva tisíce lidí.

 

Chceme napravit výročí 17. listopadu

Svolavatelé akce akcí chtěli „napravit“ oslavy z letošního 17. listopadu, kdy na Albertově probíhala akce stoupenců prezidenta Miloše Zemana za účasti aktivistů ze sdružení Blok proti islámu.

Právě účast této skupiny, kterou někteří označují jako „rasistickou“ a dokonce zaznělo i označení „fašistická“, byla největším terčem kritiky. Ministr Jiří Dienstbier prohlásil, že Zeman svým chováním na Albertově překročil všechny meze. „Já jsem si nikdy neuměl představit, že hlava tohoto státu bude podporovat extremistické pozice, bude takovýmto způsobem rozdělovat, rozeštvávat společnost a především strašit lidi,“ řekl po úterní akci.

Přidali se i další. Poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška vyjádřil názor, že Zemana měli na Albertově odvést přímo z pódia, a nakonec se do prezidenta pustil i premiér Bohuslav Sobotka, který uvedl, že na prezidenta je naštvaná celá ČSSD, které Miloš Zeman v devadesátých letech předsedal. „Nejvyšší ústavní činitel země, jež má hlubokou humanistickou a demokratickou tradici, by neměl vystupovat na shromáždění xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti,“ uvedl premiér pro Hospodářské noviny.

Studenti a akademici si stěžovali, že kvůli bezpečnostním opatřením na prezidentově akci nemohli uctít památku 17. listopadu, bezpečnostní jednotky totiž zamezily přístup i k pamětní desce. Proto se nyní rozhodli tento nedostatek napravit.

Organizátoři demonstrace připomínají, že studentské protesty v roce 1939 a 1989 byly zásadními momenty české historie, které si musíme připomínat. „Dnes, o dalších 26 let později, byla shromážděným na pražském Albertově svoboda upřena, když jim bylo zabráněno vyjádřit úctu hodnotám a odvaze minulých generací studentů u památníku zmíněných událostí. Tuto skutečnost shledáváme politováníhodnou a neospravedlnitelnou,“ píše se v pozvánce na akci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…