Stovky lidí přišly v Praze uctít památku padlých vojáků

09.05.2015 13:25

Několik stovek lidí přišlo dnes na pražské Olšanské hřbitovy na pietní shromáždění u příležitosti 70. výročí osvobození, které svolala Komunistická strana Čech a Moravy. U pomníku sovětských vojáků na čestném vojenském pohřebišti pokládali lidé věnce. Šeříky, růže a karafiáty kladli i na jednotlivé hroby. Květiny ležely i u nedalekého pomníku západních vojáků.

Stovky lidí přišly v Praze uctít památku padlých vojáků
Foto: Archiv
Popisek: Německý tank Tiger

Předseda KSČM Vojtěch Filip připomenul zásluhy padlých vojáků Rudé armády na osvobození Československa, které podle něj nelze zpochybnit. Řekl také, že to, kdo osvobozoval konkrétní místo nebo město, nemělo vliv na výsledek poválečných voleb v roce 1946. Podle něj se to nedá spojovat. "Spíše odmítněme to, co připomíná válečnou propagandu. Je pro mne velmi nedostatečné, že například ten, kdo mluví o upalování jako v Oděse, že to je možné řešení, dostane pouhou důtku a dál bude působit jako český diplomat," prohlásil Filip.

Narážel tak na výroky českého vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky, který nedávno hovořil o upalování a zabíjení na Ukrajině jako o způsobech, jak řešit ruskou intervenci. Bartuška však později tvrdil, že nikdy neřekl, že by schvaloval zabíjení lidí, natož aby s tím souhlasil.

Pro Filipa je nepochopitelné, že část lidí nedovede odmítnout fašismus

Podle serveru Novinky.cz dostane Bartuška žlutou kartu ve formě důtky. Za další prohřešek mu hrozí už vyhazov. Varování Bartuškovi předá zřejmě příští týden státní tajemník Petr Gajdušek. Pokud by se v následujícím půl roce dopustil podobného excesu či jiného porušení pracovní povinnosti, může ho ministerstvo zahraničí okamžitě vyhodit.

Pro Filipa je nepochopitelné, že část lidí nedovede odmítnout fašismus. "Můžeme být rádi, že nevyrůstá v Německu, a musíme být znepokojení, že vyrůstá například na Ukrajině," řekl. Na akci přišli lidé všech věkových skupin, nechyběl ani bývalý generální tajemník předlistopadové KSČ Miloš Jakeš. Akci zahájila poslankyně KSČM Marta Semelová recitací básně Jevgenije Jevtušenka Chtějí Rusové válku? Na závěr zazněla Internacionála doprovázená zpěvem přítomných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…