Stovky mrtvých pod troskami, tisíce zraněných, pomozte! Starosta východního Aleppa dorazil na summit EU

15.12.2016 16:05

„Máte poslední možnost zachránit životy civilistů,“ chce ve čtvrtek oznámit lídrům evropské osmadvacítky starosta východního Aleppa Brita Hagi Hasan. Mezinárodní společenství dle něho nezvládlo ochránit tisíce obyvatel, které boje uvěznily ve městě, a zatím „zoufale mlčí“ tváří v tvář jejich vraždění.

Stovky mrtvých pod troskami, tisíce zraněných, pomozte! Starosta východního Aleppa dorazil na summit EU
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Aleppo

Kdysi nejlidnatější syrské město se ocitlo na několik týdnů pod těžkou palbou syrské armády, které se společně se spojenci podařilo vytlačit z takřka celého území protivládní rebely. Provládní jednotky i jejich ruští spojenci ale čelí silné kritice za masakrování civilistů, kterých má být ve městě stále na 50 tisíc. Jejich evakuace měla začít již v úterý, ale kvůli obnoveným bojům byla pozastavena. Ve čtvrtek byla evakuace obnovena, ale nastaly další komplikace. Hned na první evakuační konvoj dle agentury Reuters zaútočily provládní oddíly.

Podle starosty východního Aleppa, který se od července nedokázal do města dostat, dochází na místě k totálnímu porušování mezinárodního práva. Nejméně osm set vážně zraněných lidí potřebuje okamžitou evakuaci, další tisíce lidí se musí spolehnout samy na sebe, protože ve městě nefunguje žádné zdravotnické zařízení. „Je to stále krvavější,“ popsal Hasan novinářům situaci na místě. Před třemi dny si prý útoky vyžádaly 79 obětí na životech, včetně dětí. Pod troskami navíc leží stovky těl. Celkový počet zraněných a mrtvých tak lze nyní jen těžko vyčíslit.  

Tváří v tvář rostoucím počtům obětí konfliktu mezinárodní společenství dle starosty východního Aleppa zoufale mlčí. Proto přijel do Bruselu, kam se ve čtvrtek sjeli evropští státníci na summit EU, aby apeloval na aktivnější roli společenství při pomáhání civilistům v Aleppu. „Nevyzývám členské země EU, aby se zapojily do války. K záchraně civilistů je ale potřeba více než jen slova,“ zdůraznil starosta východní části Aleppa. Evropská rada má dle něho na výběr: buď znovuobnoví platnost mezinárodního práva, nebo ho definitivně pohřbí.

Hasan stojí na straně protivládních rebelů. Možná i proto tvrdí, že řešení syrského konfliktu se neobejde bez odstoupení prezidenta Bašára Asada. „Spáchal válečné zločiny,“ tvrdí. Dle vlastních slov ale nepřijel do Bruselu jako zástupce syrské opozice, nýbrž jako někdo, kdo se snaží zachránit syrské civilisty. „Ve jménu humanity chceme příměří, klid zbraní a respektování zákonů,“ vzkazuje Hasan představitelům EU, které, jak věří, bude mít možnost sám během summitu oslovit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…