Stovky tisíc nakažených koronavirem v USA. V New Yorku umírá až šest set lidí denně. Trump promluvil

06.04.2020 22:40

Spojené státy se přiblížily k hranici 340 000 nakažených koronavirem a podle agentury Reuters již přesáhly 10 000 obětí. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa se nicméně situace zlepšuje. „Začínáme vidět světlo na konci tunelu,“ uvedl a dodal, že se tím nelze těšit v době, kdy umírá tolik lidí. Připustil také, že zemi v rámci koronavirové nákazy čekají ještě těžké týdny.

Stovky tisíc nakažených koronavirem v USA. V New Yorku umírá až šest set lidí denně. Trump promluvil
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Američtí představitelé se domnívají, že koronavirem nejhůře postižený americký stát New York je na vrcholu krize, a to především díky lepšícím se číslům ve statistikách. „V neděli poprvé ohlásil mírný pokles počtu úmrtí oproti předchozímu dni – 594 úmrtí za sobotu. Podobný údaj oznámil New York i dnes, konkrétně 599 úmrtí za neděli,“ uvádí podle agentury Reuters ČTK s tím, že nových případů bylo stále více než 8 300.

Obdobný mírný optimismus sdílí i americký prezident. „Možná je to dobré znamení,“ řekl Trump novinářům. „Začínáme vidět světlo na konci tunelu,“ uvedl a dodal, že se tím nelze těšit v době, kdy umírá tolik lidí. Připustil také, že zemi v rámci koronavirové nákazy čekají ještě těžké týdny.  

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí
Spojené státy čelí v koronavirové krizi kritické době. „Tohle bude náš Pearl Harbor, naše 11. září, jen to nebude omezené na jedno místo. Bude se to dít po celé zemi. A chci, aby to Amerika pochopila,“ varoval v neděli s odkazem na příští týdny šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams. Současně vyzval všechny guvernéry k omezení pohybu obyvatel.

Spojené státy evidují již přes 324 000 lidí s koronavirem, nejvíce na světě. „Experti Bílého domu předpověděli, že během pandemie by mohlo zemřít 100 000 až 240 000 Američanů. Nejnovější údaje ale podle Trumpa naznačují, že tyto odhady mohly být nadhodnocené,“ píše server. 

Americký prezident také popřál brzké uzdravení britskému premiéru Borisi Johnsonovi, který musel být preventivně hospitalizován. „Všichni Američané se za něj modlí. Je to můj přítel a skvělý člověk, vynikající vůdce,“ řekl americký prezident a dodal, že věří, že to dobře dopadne.

Boj s koronavirem je velkou zátěží pro zdravotnický systém. Především se bavíme o nedostatku plicních ventilátorů i ochranných prostředků pro zdravotníky. V obecném kontextu je ochranných pomůcek ve světě nedostatek, což vyústilo v rivalitu mezi jednotlivými státy, které se vzájemně obviňovaly ze snah tento materiál vykoupit na úkor jiných států. „Takové obvinění zaznělo i od berlínského radního pro oblast vnitra Andrease Geisela, který tvrdí, že 200 000 respirátorů pro berlínskou policii bylo zkonfiskováno v Bangkoku pro americkou vládu. USA toto obvinění odmítly,“ přibližuje ČTK.

Kromě ochranných pomůcek problém představují i finanční záležitosti. Některé americké nemocnice přišly o zdroje příjmů, kterými jsou například operace na žádost pacientů. „Řada klinik proto musela z úsporných důvodů nařídit části personálu dovolenou a ostatním zkrátit úvazky,“ uvádí server.

Dopady pandemie jsou patrné i na vnitropolitické scéně USA. Ochromen byl výběr prezidentského kandidáta Demokratické strany, který se v listopadu postaví republikánu Trumpovi. Největší favorit na zisk demokratické kandidatury Joe Biden prohlásil, že letní nominační sjezd Demokratické strany se možná bude muset odehrát on-line.

Čím dál výraznější popularitu získávají guvernéři jednotlivých států na úkor federálních politiků. Jmenovitě se pak jedná o státy Ohio, New York, Kalifornie, Kentucky či Rhode Island. Tisková prohlášení těchto guvernérů, ve kterých mapují vývoj pandemie v daném státě, vysílají televize po celých Spojených státech. „Část států USA již před časem ve snaze zastavit šíření infekce zavedla kontroly na vnitřních hranicích a přistoupila k omezení volného pohybu. K podobným opatřením se uchýlila i část kanadských provincií a teritorií, což podle kritiků nemusí být ve shodě s kanadskou ústavou,“ uvádí ČTK. Každý občan s trvalým pobytem má právo usadit se kdekoliv na kanadském území. 

Další tvrdě zasaženou oblastí je hospodářství. „Evropští a američtí výrobci aut by podle odhadů společnosti AutoAnalysis mohli na tržbách přijít až o 100 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč), pokud zůstanou továrny po obou stranách Atlantiku zavřené do konce dubna,“ vyjmenovává server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…