Stovky zraněných při referendu v Katalánsku. Policisté prý pálí do hlasujících zakázané gumové projektily. A má být ještě hůř

01.10.2017 15:44

Ve španělském Katalánsku, a především v hlavním městě regionu Barceloně, mělo v neděli proběhnout referendum o nezávislosti na Španělsku. Centrální vláda země v hlavním městě Madridu však dala dopředu najevo, že referendum nepřipustí, a také se podle toho zachovala. Strážci zákona prý už zranili 337 lidí, kteří si přáli hlasovat o nezávislosti. A to nejhorší ještě může přijít.

Stovky zraněných při referendu v Katalánsku. Policisté prý pálí do hlasujících zakázané gumové projektily.  A má být ještě hůř
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

Katalánci mohli v neděli hlasovat o své nezávislosti. Přála si to alespoň lokální vláda sídlící v Barceloně. Centrální vláda v Madridu však také hlasování odmítala připustit. Za pravdu jí dal i španělský ústavní soud, který referendum o nezávislosti Katalánska označil za neústavní. Mnoho lidí ale i přesto chtělo k volebním urnám přijít a říct svůj názor. Ne všichni nutně chtěli hlasovat pro nezávislost Katalánska, ale chtěli se vyjádřit k otázce, kterou považují za důležitou.

Hlasovací místnosti hlídali ozbrojení příslušníci státu a bránili lidem ve vstupu do volebních místností. Vzduchem létaly dokonce gumové projektily, které jsou podle informací České televize ve Španělsku zakázané. „Podle katalánské vlády policisté zranili přes 337 osob,“ informovala také veřejnoprávní televize. Zraněno bylo prý také 11 policistů a členů národní gardy.

Stojí za pozornost, že místní policisté vůči občanům, kteří si přáli hlasovat v referendu, nijak zvlášť nezakročovali, za což jim teď hrozí i soudní postihy. Státní prokuratura má totiž za to, že katalánští policisté svým příliš pasivním přístupem zradili důvěru, kterou do nich vložil španělský stát s centrální vládou v Madridu.

Policie se snaží znemožnit jak odevzdávání hlasů, tak jejich sčítání. Hlasovací místnosti jsou odpojovány od internetu.

Ale to ještě zdaleka není konec. Do Barcelony se podle informací španělských bezpečnostních složek sjeli radikálové nejen z celého Španělska, ale také radikální odpůrci globalizace z jiných evropských zemí. Především po setmění proto nelze vyloučit tvrdé střety radikálů s policií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…