Strach a hnus v Doněcku: Zdivočelé milice prý řádí jako pominuté. Vraždí a loupí a nikdo na ně nemůže

18.05.2015 9:51

Reportéři USA Today navštívili ukrajinské město Doněck, které v současné době ovládají milice. Zdejší obyvatelé jsou vydáni na milost a nemilost bojovníkům polovojenských organizací, proti kterým nic nezmůže ani policie. Krádeže a popravy bez soudu jsou zde na denním pořádku.

Strach a hnus v Doněcku: Zdivočelé milice prý řádí jako pominuté. Vraždí a loupí a nikdo na ně nemůže
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V této ulici vyčkávají po večerch prostitutky na kunčofty

Doněck byl ještě před několika měsíci vzkvétajícím průmyslovým městem s jedním milionem obyvatel. V důsledku občanské války na Ukrajině se vše změnilo a nyní je to místo, kde panuje bezpráví a normální život se zastavil. Obyvatelé města žijí pod neustálým strachem z milicí operujících pod dozorem separatistů. I když oficiálně panuje od letošního února příměří, ostřelování města pokračuje. Boje sice zdaleka nejsou tak prudké, ale úplně se, bohužel, nezastavily. Většina obchodů ve městě je uzavřena, funguje jen několik málo restaurací. Posedávají tam pouze separatisté ve svých zelených uniformách, kteří, dle očitých svědectví zdejších obyvatel, udržují město v neustálých obavách a počínají si zde, jako by šlo o jejich dětské hřiště.

Podle šéfky Centra pro občanské svobody, Olexandry Matvičukové, v důsledku konfrontace mezi různými milicemi panuje ve městě bezpráví a chaos. „Na územích ovládaných proruskými separatisty, včetně samotného Doněcku, nefungují žádné právní mechanismy. Mohou beztrestně drancovat, mučit, brát rukojmí i popravovat," říká ukrajinská aktivistka. Dva místní policisté, Bogan Kvetka a Ruslan Ivanov, si dávají schůzku s reportéry USA Today v malé kavárně, kterou provozuje jejich společný přítel. Mají obavy z odplaty svých kolegů, tak raději zamykají dveře a s viditelnou nervozitou se svěřují s tím, jak to nyní v Doněcku funguje. Stěžují si na členy milicí, kteří naprosto ignorují zákony s vědomím, že se jim nemůže nic stát. Oba policisté přiznávají, že proti nim nic nezmůžou.

„Podporujeme Doněckou lidovou republiku. Ne všichni bojovníci jsou špatní, ale o takových 15 % z nich se to jistě říci dá. Ti nejhorší jsou ve vedení jednotlivých milic. Kradou auta a odcizují majetek. Navíc beztrestně vraždí civilisty, kteří se jim znelíbí. Ovládají město a dělají si, co chtějí. Nikdo je nemůže zastavit a každý je na ně krátký," říká viditelně nervózní Kvetka ztišeným hlasem, byť jej nikdo zvenčí nemůže nyní slyšet. Oba policisté znovu opakují, že podporují separatistické hnutí i myšlenku Nového Ruska. Nevěří, že by za neutěšený stav byla zodpovědná vláda Doněcké lidové republiky. Za vše prý mohou pouliční gangy ovládané nepoctivými milicionáři.

celý text v angličtině najdete ZDE

Počet obyvatel Doněcku se z původního jednoho milionu snížil o více než polovinu. Ti, kteří zůstali, se obávají nejenom ostřelování z pozic ukrajinské armády, ale ve stejné míře i zmíněných zdivočelých milic. Majitel restaurace Chaled Sijer reportérům USA Today říká, že by nikdy nevolal policii, kdyby se dostal do konfliktu s milicemi. „Pokud bych tak učinil, dostal bych se do ještě větších problémů. Milice ovládají celé město. Žádný zákon pro ně neplatí a policie je bezmocná. Všichni to tady víme,“ svěřuje se Sijer. Policejní kapitán Ivanov tato slova potvrzuje. „Víme o tom, že jsou civilisté popravováni bez soudu. Není však bohužel nic, co bychom v této věci mohli dělat. Kdybychom se pustili do vyšetřování, pak zabijí i nás. Mojí prací je takové lidi pronásledovat, ale právě teď s tím nic neuděláme," konstatuje rezignovaně Ivanov.

Zatímco hovoříme s místními obyvateli, jsme svědky toho, jak dva muži v zelených uniformách napadali mladého civilistu. Ten následkem bití upadl na zem, ale nikdo z dalších osmi civilistů si toho nevšímá. Z jeho hlavy teče krev, ale ani to není důvod, aby mu někdo pomohl. Dva milicionáři hází na bezvládné tělo oběti cigarety a pomalu odcházejí pryč. Až po jejich odchodu se jeden z přihlížejících odhodlá a pomáhá mladíkovi na nony. Je celý zkrvavený a v očividném šoku opouští kavárnu. Jedna ze zdejších servírek přináší kyblík s vodou a umývá podlahu od krve. Ostatní hosté vše přecházejí bez komentáře.

„Podobné incidenty jsou na denním pořádku. Zástupci ilegálních vojenských skupin mohou rozhodovat o osobní svobodě i životě každého člověka," říká aktivista Matvičuková a policisté Ivanov a Kvetka s jejím konstatováním souhlasí. Tvrdí, že když zatknou někoho z milice, jsou okamžité přinuceni dotyčného zase propustit. „Hlavní problém je, že vláda Doněcké lidové republiky bojuje ve dvou válkách. V prvé řadě proti Ukrajině, a vedle toho také proti vlastním vojákům. Není to jednoduché a bohužel se věci mají tak, že situace v důsledku vedení obou těchto válek není bezpečná," konstatuje policejní důstojník Kvetka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…