Strach a touha po korytech, to je dnes hnutí ANO. Šéfka uprchlých babišovců webu Pavla Šafra popsala děsivé praktiky

05.06.2016 10:56

Na české politické scéně se zrodilo nové politické uskupení – vzniklo hnutí PRO 2016. Jeho zakladateli jsou bývalí členové hnutí ANO, kteří přišli na to, že u majitele Agrofertu a současného ministra financí Andreje Babiše se demokracie opravdu nedočkají. Naproti tomu se dočkají příkazů a šíření strachu. Na prvním místě je totiž vždy a za všech okolnosti touha vedení držet se „u koryta“.

Strach a touha po korytech, to je dnes hnutí ANO. Šéfka uprchlých babišovců webu Pavla Šafra popsala děsivé praktiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Předsedkyni nového politického hnutí Radka Paulová poskytla obsáhlý rozhovor serveru Pavla Šafra Svobodné fórum. Ji samotnou i její další kolegy prý k odchodu od Babiše vedly v podstatě dvě okolnosti. První je chuť podílet se na správě veřejného života a chodu této země. Právě to však prý není možné, pokud nad vámi stojí Andrej Babiš.

„Místo demokratických principů je uplatňována síla a odlišné názory jsou vnímány jako projev rebelie. Komunikace či předávání informací mezi členy hnutí mimo pevně stanovené  a samozřejmě kontrolované struktury jsou vnímány jako nežádoucí. Místo odbornosti a znalostí se prosazuje servilita a přikyvování. Atmosféra strachu říci odlišný názor se stala běžnou,“ popisuje situaci dáma.

Členové hnutí jsou zkrátka vnímáni jako zaměstnanci, kteří shora dostanou pokyn a ten bez vytáček a bez ptaní splní. Členové hnutí jsou dobří k tomu, aby rozdávali koblihy před volbami, které mají voliče přesvědčit, aby to „hodili Babišovým lidem“. Ti si pak posedí „u koryta“. Pokud o tom někdo pochybuje, Paulová mu nabízí příběh, v němž popisuje, jak se sestavovaly kandidátky pro nadcházející krajské volby.

„Způsob sestavování kandidátní listiny pro podzimní volby. Z této kandidátní listiny jsem z 11. místa odstoupila z důvodu, že nevěřím v tým, který byl do podzimních voleb postaven, neboť místo odbornosti, zkušeností či znalostí, se kvalifikací stala zejména servilita ke krajské předsedkyni, která bude zároveň lídrem do krajských voleb. V rámci tohoto procesu nebyly respektovány vnitřní předpisy hnutí, výsledky nominací z oblastních sněmů a v konečném důsledku ani vlastní usnesení krajského předsednictva ohledně poměrného obsazování jednotlivých oblastí na kandidátní listině. Třešničkou na dortu této politické frašky v Jihočeském kraji pak byla odpověď krajské předsedkyně, týkající se představení vize, se kterou chce vést jihočeské ANO do podzimních voleb, která zněla, že vizí je vítězství a pak sestavení nějaké té koalice… ale hlavní vize je zvítězit. Vždy jsem si myslela, že pod pojmem vize se má skrývat myšlenka či idea a případné vítězství je cíl. Bohužel je zcela evidentní, že jihočeskému ANO nejde o žádnou myšlenku, ale pouze o funkce a ‚korýtka‘,“ shrnuje zakladatelka PRO 2016.

Jsem připravena na útoky, říká politička

Dáma věří, že se k hnutí přidají i další nespokojení členové ANO, neboť mají podobné zkušenosti a chuť se angažovat ve veřejném dění, čemuž prý Babišovo hnutí bránilo. PRO 2016 hodlá prosazovat na jedné straně co nejširší svobody občanů, ale na straně druhé neopomíjí ani jejich bezpečnost. Stranou pozornosti nespokojených politiků z ANO nezůstane ani kvalitní vzdělání, dobré zdravotnictví, podpora živnostníků a podpora rodiny. Klasický politický recept. Důraz bude kladen také na decentralizaci hnutí. Prozatím se formují čtyři krajské organizace.

Paulová je prý připravena i na to, že bude čelit útokům ze strany ANO. „Jasně, za poslední měsíce jsem slyšela mnohé pohádky, jak to se mnou bylo, je nebo bude, a nejen se mnou. Většina z nich je úsměvná a jejich autoři by měli změnit prášky nebo doktora, protože kdyby nám šlo o ta údajná místa na kandidátkách nebo funkce, tak bychom přece v ANO zůstali. Koneckonců, co jiného mají říct, než to, že jsme ‚zkrachovalci‘, kteří se v rámci ANO neprosadili, nebo že nám jde o nějaké funkce,“ uzavřela rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…