Strach lidí z uprchlíků je iracionální. Každý intelektuál, kněz, učitelka, matka... kdo má odvahu, musí promluvit a začít to brzdit, vyzvala z ČT Vášáryová

28.12.2015 20:10

Hostem dnešního pořadu Interview ČT24 moderátorky Zuzany Tvarůžkové byla poslankyně slovenské Národní rady Magda Vášáryová. Hovořily spolu především o aktuálních politických tématech.

Strach lidí z uprchlíků je iracionální. Každý intelektuál, kněz, učitelka, matka... kdo má odvahu, musí promluvit a začít to brzdit, vyzvala z ČT Vášáryová
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Magdaléna Vášáryová, diplomatka, exposlankyně NR SR

Když se řekne rok 2015, tak si Vášáryová zcela jistě vzpomene na zápas, který se na Slovensku vedl a vede na ochranu demokratického režimu. "Ten zápas s populisty, kteří se před volbami snaží rozdávat peníze," uvedla. "A samozřejmě, že si vzpomenu i na hysterii, jež zavládla ve střední Evropě v souvislosti s migrační krizí, strach před lidmi ze Sýrie, kteří prchají před válkou. Strach je iracionální," dodala. Nyní se podle ní ocitáme v kultuře strachu, před vším možným.

Rozdělenou společnost jsme zažili několikrát

"Nevím, proč tomu nyní lidé propadají. Každý asi z jiného důvodu. Ti lidé se bojí, ničí si svoje játra, svoje srdce. Iracionální strach ničí lidi, ničí jejich zdraví," dodala. Podle Vášáryové je sice společnost na Slovensku rozdělená, stejně jako v Maďarsku či Polsku. "Za posledních dvacet let jsme rozdělenou společnost zažili několikrát - ať již za Mečiara, či při rozdělení Československa," uvedla s tím, že nyní je rozdělená společnost uprchlíky. 

"Při tom všem negativním, co nyní zaživáme, je třeba říct, že je to pozitivní. Každý z nás nyní ví, jakými lidmi je obklopen, neboť až v těchto situacích se to ukáže," sdělila. Ona sama prý někdy zírá, kdo z jejích přátel ji může poslat videa s ruskou propagandou či jiná videa.

"Kdo stál okolo Masaryka, když bojoval v hilsneriádě? Byl skoro sám. Ti lidé, co skrývali židy za války, si museli dávat pozor na sousedy... Vždyť jsme tyto situace zažili. Je jen třeba to přežít bez nějakého většího vnitřního konfliktu. A západní státy se snaží zabránit Rusku, aby nevyvolalo konflikt kvůli Sýrii," sdělila. Podle ní se nedůvěra a nenávist mění v negativní energii. 

"Každý intelektuál, každý, kdo má trošku odvahy, každý kněz, učitelka, matka, musí říct své slovo a začít to brzdit. Je to velmi těžké, neboť racionální argumenty vůči iracionálním představám jsou náročné," podotkla.

Kvóty jsou jen symbol, lidé nevědí, co znamenají, říká Vášáryová

Kvóty se podle Vášáryové staly symbolem, málokdo z lidí prý ví, co znamená. "To slovo je negativní už dávno," vzpomněla poslankyně například na kvóty pro ženy. 

"Premiér Fico, bývalý komunista, nyní argumentuje, že se nyní přijmou jen křesťané," uvedla, že je podle ní úsměvné, že se po 40 letech potlačování křesťanských hodnot zaštiťujeme křesťanstvím. "My bychom měli usilovat o to, abychom se vrátili k základním evropským hodnotám. Abychom věděli, co znamená svoboda, co znamená mravní imperativ, abychom přestali podléhat manipulaci," sdělila.

Následně se hovořilo i o německé kancléřce Angele Merkelové. "Obdivuji ji," řekla. "My se musíme naučit čelim těmto výzvám. Tady nikdy nebude ráj. My jsme svým způsobem rozmazlení," uvedla a jako příklad uvedla to, že přijímáme evropské dotace, pro které jsme nemuseli nic udělat. "Někteří lidé nebudou mít nikdy dost. Když máte kus chleba, tak jej rozlomíte a dáte druhým. Ale když máte bazén, je složité tam pustit někoho, aby se vykoupal," sdělila.

Vášáryová dle svých slov již pomalu z politiky odchází. Parlamentní volby čekají Slovensko v březnu příštího roku. "A nezapomínejme, že politici říkají jen to, co voliči chtějí slyšet," uvedla. 

Slovensko se podle ní potýká s odchodem inteligence. "Máme ale stále co vyvážet, co se týká mozků. Je velmi těžké ale udržet v našich podmínkách někoho, kdo má našlápnuto. Taková společnost, jako jsme my, nemá příliš ráda ty, co vyčnívají," sdělila. 

Dalším tématem byl boj s terorismem. "Jak dlouho trval boj s Al-Káidou?" zareagovala například Vášáryová na otázku moderátorky, jak dlouho bude dle ní boj s islamisty trvat, s tím, že ona nepodléhá strachu a věří, že Islámský stát skončí. Je podle ní pouze otázkou, jak to následně ovlivní Sýrii, Kurdy či izraelsko-palestinský konflikt.

"Chtěla bych, aby nebyly války, abychom měli ráj na zemi, abychom se všichni milovali. Ale to není reálné. Nutné je, abychom ale předcházeli konfliktům. Každé předcházení konfliktů však skončí obviňováním druhých - například se podívejme na otázku Iráku," uzavřela Vášáryová s tím, že je optimistkou a tato hysterie dle ní skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…