Strach, obavy a nejistota. Občané Německa promluvili o tom, jak se cítí, a čísla jsou vážně děsivá

23.10.2016 20:11

Institut YouGov se dotazoval v rámci svého průzkumu německého obyvatelstva, jak hodnotí bezpečnostní situaci v zemi. Odpovědi zúčastněných respondentů vládu kancléřky Angely Merkelové příliš nepotěší. Němci se již ve své vlastní zemi necítí bezpečně.

Strach, obavy a nejistota. Občané Německa promluvili o tom, jak se cítí, a čísla jsou vážně děsivá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky v calaiské "džungli" jsou i invalidé

Z výsledku aktuálního průzkumu je patrné, že Němci se již ve své zemi necítí bezpečně. Konkrétně vyjádřilo své znepokojení nad bezpečnostní situací ve veřejném prostoru plných osmašedesát procent dotazovaných. Jenom o pět procent méně lidí se již také necítí příliš komfortně na větších společenských akcích, jako jsou hudební festivaly, koncerty či sportovní utkání. Obavy cítí prakticky všechny vrstvy obyvatelstva, byť u žen je toto procento vyšší než u mužů.

Průzkum také ukázal, že obavy společně sdílejí rodilí Němci (68 %) i Němci, kteří mají přistěhovalecké kořeny (67 %). Naopak nejvíce bezstarostní se podle předpokladu jeví studenti, z nichž pouze třetina se domnívá, že se v Německu bezpečnostní situace nějakým způsobem zhoršuje. Nejvíce ohroženi se cítí teroristickými hrozbami či přítomností většího počtu migrantů respondenti s příjmy mezi 5 000 až 10 000 eury. Naopak bohatší Němci se cítí výrazně bezpečněji.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Jak průzkum ukázal, výrazný vliv na posuzování bezpečnostní situace v Německu má náboženství respondentů. Zatímco obavy sdílí 70 % katolíků a protestantů, v případě Němců se židovskou vírou to bylo pouze 45 %. Naopak nejmenší obavy ze svého ohrožení cítí lidé vyznávající islám. Pouze 39 % německých muslimů se vyjádřilo v tom smyslu, že by vnímali nějaké zhoršení bezpečnostní situace v Německu.

Většina respondentů uváděla, že je znepokojena zhoršující se bezpečnostní situací v Německu především v posledních dvou až třech letech. To poměrně přesně koresponduje s masivní migrační vlnou, která se dala do pohybu v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii. Kancléřka Merkelová sice neustále opakuje, že nebezpečí terorismu nemá nic společného s migranty, kteří do Německa přišli v poslední době, ale jak je patrné z průzkumu YouGov, své občany tím příliš neuklidnila.


 

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…