Strach obchází německou veřejností. Bojí se zmínit o uprchlících, islámu či vlastenectví. Zde je to černé na bílém

20.07.2019 20:11

Judith Bergmanová na stránkách konzervativního Gatestone Institute upozorňuje na průzkum, který ukazuje, že Němci už se ve své zemi zdráhají svobodně říkat, co si myslí. Jen 18 procent se domnívá, že se stále mohou spolehnout na svobodu projevu.

Strach obchází německou veřejností. Bojí se zmínit o uprchlících, islámu či vlastenectví. Zde je to černé na bílém
Foto: Vít Hassan
Popisek: Průvod občanského protestu Berlínem pokračuje

„Nový průzkum o autocenzuře v Německu ukázal, že Němci v zarážející míře cenzurují svůj vlastní projev. Na otázku, zda je možné ‚se na veřejnosti svobodně vyjadřovat‘, odpovědělo ‚ano‘ pouze 18 % dotázaných. Pro srovnání, 59 % Němců uvedlo, že v kruhu svých přátel a známých se vyjadřují bez zábran,“ stojí v českém překladu textu Judith Bergmanové.

Anketa

Má se ZRUŠIT přímá volba prezidenta, jak navrhuje předseda ODS Petr Fiala?

5%
95%
hlasovalo: 21506 lidí
Průzkum přinesl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), který se odvolal na Institut für Demoskopie Allensbach (Institut pro výzkum veřejného mínění). Lidé mají strach se vyjadřovat zcela svobodně na sociálních sítích, a to především od doby, co provozovatelé sociálních sítí musí pod hrozbou vysokých pokut urychleně mazat nenávistné komentáře, na které je upozornili uživatelé.

Opatrní jsou lidé, i když píší o vlastenectví. Zatímco v roce 1996 přistupovalo k tomuto tématu opatrně 16 procent občanů, dnes už to je 41 procent. Vůbec nejcitlivějšími tématy jsou prý islám a uprchlíci.

„Dnes si občané už nejsou tak jistí, zda si jejich elity stále váží svého národa, když tak vehementně podporují evropskou integraci a globalizovanou ekonomiku... Němci se stále více obávají, že budou považováni za extrémní pravičáky, pokud se projeví jako vlastenci. Současně ale asi třetina obyvatelstva říká, že politici by neměli dávat na odiv národní hrdost, pokud se nechtějí vystavit tvrdým osobním útokům,“ stojí v textu.

Výhrady mají respondenti také vůči politické korektnosti. Považují ji za přehnanou. „35 procent respondentů dokonce dospělo k názoru, že svobodný projev je možný pouze v soukromí,“ uvádí se v průzkumu. Například dvě třetiny Němců jsou zásadně proti tomu, aby se migranti nazývali lidmi s migračními kořeny, mnohým Němcům pak jde podle všeho na nervy to, že jim úřady stále více nařizují, co mají říkat a jak se chovat.

„Je velký rozdíl mezi tím, zda společnost obecně přijímá a podřizuje se smysluplným normám, nebo zda se občané obávají, že jsou stále více sledováni a posuzováni... Mnoho občanů cítí, že nejsou respektováni a jejich obavy a postoje nejsou brány vážně, a že neprobíhá otevřená diskuse o současném závažném vývoji v zemi...“ zaznívá v průzkumu. 

Server Gatestone Institute pak uvádí, že v západoevropských zemích by se příliš výsledky průzkumu nelišily. „Je jen malá šance, že to brzy skončí. Německý průzkum ale dokazuje, že evropské vlády nebudou muset dál utahovat šrouby cenzury, Evropané jsou totiž již teď mistry autocenzury,“ uvádí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…