Strach u lidovců. Průzkumy dvojkoalici se Starosty nepřejí, takže...

04.07.2017 9:13

Zůstat pro parlamentní volby v koalici se STANem, nebo ne? To nyní řeší lidovci. Mají totiž obavy z nízkých preferencí, které jim ukazují průzkumy. Píše to dnešní deník MF Dnes.

Strach u lidovců. Průzkumy dvojkoalici se Starosty nepřejí, takže...
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

„Budu chtít, aby se tím předsednictvo KDU-ČSL vážně zabývalo,“ řekl po posledním průzkumu místopředseda lidovců Jan Bartošek. Volební model TNS Kantar pro Českou televizi totiž společné dvojkoalici ukázal jen 7,5 procenta. Seskupení by však muselo získat 10 procent, aby se do Sněmovny dostalo. 

Podle senátora a zlínského hejtmana Jiřího Čunka by měli lidovci dát na racionální úvahu, ne na dojmy. „Buďte zodpovědní, a když nedokážete vy, co kandidujete, s jistotou říci, že překročíte deset procent, tak je nezodpovědné v tomto projektu pokračovat,“ uvedl Čunek. Společně se potopit totiž není dle jeho názoru žádná volební strategie. 

V případě, že by průzkumy nebyly nadále příznivé, je podle všeho připravený krizový plán, že se nebude hýbat se jmény kandidátů, ale půjde jen o kandidátku lidovců s podporou Starostů, nikoliv o koalici dvou stran. Tím by pak stačil jen zisk pět procent. 

„Musíme zabrat v kampani,“ považuje však nyní za důležité předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Možnost změny statusu seskupení však připouští, zároveň však ještě nechce stahovat úplně kalhoty. 

„Nejsem z politiků, kteří jednají na základě průzkumů veřejného mínění. Andrej Babiš měl v červnu 2013 jedno procento v průzkumech. Nepodléháme zatím průzkumům a děláme si svoje,“ řekl pak k tomu předseda STAN Petr Gazdík. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…