Strach z muslimů obchází i mladé Čechy. Tady je to černé na bílém

03.09.2015 16:18

Středoškoláci vnímají muslimy a uprchlíky hůře než v roce 2007. Ukázal to aktuální průzkum, který pro společnost Člověk v tísni provedla agentura Median. Postoje mladých lidí jsou ovlivněny médii a sociálními sítěmi, komentoval výsledky Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Člověka v tísni. Právě tato nezisková organizace výsledky výzkumu ČTK poskytla.

Strach z muslimů obchází i mladé Čechy. Tady je to černé na bílém
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Vyplývá z nich, že ve srovnání s obdobným průzkumem před osmi lety významně klesl počet studentů, kterým by nevadilo mít za souseda muslima. Zatímco v roce 2007 by to nevadilo dvěma třetinám z nich, letos tentýž postoj zastávala jen třetina respondentů. Prakticky na dvojnásobek narostl nesouhlas s nošením symbolů víry do školy. Ze 26 procent se podíl naprosto nesouhlasných odpovědí zvýšil na rovnou polovinu. 

Autoři průzkumu to přičítají mimo jiné většímu výskytu konfliktních událostí v uplynulém roce, jako byly akce Islámského státu nebo útok na redakci časopisu Charlie Hebdo. Ty ale mají podle nich i jiné než náboženské kořeny, například geopolitickou situaci Středního východu nebo problém uplatnění a sociálního začlenění druhé generace evropských migrantů. 

Oproti dospělým, jejichž postoje agentura Median zkoumala letos v únoru, vnímají středoškoláci soužití s cizinci jako problematičtější. Strachota považuje za zřejmé, že jsou postoje mladých lidí silně ovlivněny médii a sociálními sítěmi. "Není pochyb o tom, že se do nich promítají také hysterické reakce části společnosti v souvislosti s uprchlíky," poznamenal. Takzvaná "mlčící většina" není podle autorů průzkumu ochotna se vyjadřovat k radikálním příspěvkům na sociálních sítích a korigovat je. 

Ve srovnání s rokem 2007 se zlepšil vztah studentům k některým národnostním menšinám, jako jsou Vietnamci nebo Východoevropané, a k gayům. Nejvíce negativní vztah mají mladí lidé k bezdomovcům, vězňům, drogově závislým a Romům. Obecně se ukazuje, že názory středoškoláků výrazně proměňuje osobní zkušenost. "Pokud sami znají příslušníka některé menšiny, jsou vůči ní mnohem vstřícnější a otevřenější," uvedl Strachota. 

V průzkumu odpovídalo 1.103 respondentů z více než čtyř desítek středních škol různého typu - gymnázií, odborných škol i učilišť. Byly vybrány školy v různých regionech i různě velkých sídlech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…