Strana zelených podpoří v senátních volbách na Zlínsku lidovce

15.12.2013 16:11

Strana zelených (SZ) podpoří v doplňovacích senátních volbách v obvodu 80, který tvoří Zlínsko a část Uherskohradišťska, kandidáta KDU-ČSL, starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara. Rozhodla o tom víkendová krajská konference strany, řekl dnes krajský předseda SZ Vilém Jurek. Zelení vlastního kandidáta do voleb nepostavili. O jejich podporu se ucházeli ještě dva další kandidáti.

Strana zelených podpoří v senátních volbách na Zlínsku lidovce
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Delegáti se rozhodovali ještě mezi aktivistou Luďkem Maděrou (Česká pirátská strana) a kandidátkou STAN a Zlínského hnutí nezávislých, hudebnicí Zuzanou Lapčíkovou, kterou podpořila i TOP 09, a podle vyjádření Lapčíkové také Strana zelených. Podle Jurka se ale na její podpoře delegáti neusnesli. "Nemohli jsme její vyjádření dříve dementovat pro případ, že bychom ji nakonec přece jen podpořili. Nejvíce hlasů ale dostal pan Kunčar," vysvětlil Jurek.

Pro starostu Uherského Brodu nakonec mimo jiné rozhodlo i to, že má jako jediný z trojice zkušenosti s praktickou politikou, uvedl Jurek. Zelení se s Kunčarem shodují v přístupu k transparentní politice i v otázkách životního prostředí. "Shodli jsme se například na problémech dostavby Temelína nebo nesmyslných plánech oživení kanálu Dunaj-Odra-Labe," dodal Jurek. SZ podporovala lidovce v tomto obvodě i při posledních volbách loni.

Doplňovací volby se druhý lednový víkend konají proto, že místo senátora v obvodu uvolnil loni zvolený Tomio Okamura. Uspěl se svým hnutím Úsvit přímé demokracie v letošních sněmovních volbách a stal se poslancem. Senátorský mandát mu tak zanikl. Loni v říjnu se o mandát senátora utkalo sedm kandidátů, v lednu se jich o něj utká devět.

Sociální demokraté posílají do voleb krajskou zastupitelku, bývalou krajskou radní a někdejší starostku Brumova - Bylnice na Zlínsku Milenu Kovaříkovou. Z šesti minule neúspěšných kandidátů si volby zopakuje jen předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková, která byla v obvodu 80 v letech 2006 až 2012 senátorkou za hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Nyní kandiduje za hnutí Nezávislí.

Okamura by v Senátu v barvách hnutí Úsvit rád viděl lékaře a otce své přítelkyně Pavla Talaše z Napajedel. Podpořilo ho i hnutí ANO, které vlastního kandidáta nepostavilo. KSČM vsadila na zlínského zastupitele Radomíra Rafaju a za ODS bude kandidovat bývalý hejtman, nyní krajský zastupitel a předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Do voleb jde i Strana svobodných občanů, za kterou se o mandát pokusí živnostník z Otrokovic Jiří Remeš.

reklama

autor: jma, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…