Strany budou brát miliony na své think-tanky. Ale jenom některé...

20.08.2017 17:28

Po letošních volbách budou poprvé peníze ze státního rozpočtu posílány nejen stranám, ale i jejich vzdělávacím centrům, tzv. think-tankům. Nikoliv však všem, ale jen těm, které se v Poslanecké sněmovně objevují stabilně. Vzhledem k tomu, že půjde o desetimilionové částky, jsou opomenuté subjekty pochopitelně zklamány a zvažují další kroky.

Strany budou brát miliony na své think-tanky. Ale jenom některé...
Foto: archiv PL
Popisek: Lidový dům

Think-tanky navázané na strany se doposud oficiálně prezentovaly jako nezávislé, to však skončí. Po říjnových volbách budou totiž mít strany poprvé možnost čerpat státní příspěvky i na tyto své organizace. A nepůjde rozhodně o malé částky. Na „vzdělávací institut“, jak je think-tank podle zákona nazýván, může dostat navíc deset procent z dosavadního příspěvku na činnost strany.

Pro orientaci: ČSSD v letošním roce dostala na činnost strany 130 milionů, hnutí ANO 69 milionů a například ODS 60 milionů.

Peníze pro vzdělávací institut smějí být využity pouze na vzdělávací činnost, výzkum a publikování textů, i tak ale pro všechny strany jde o velmi zajímavý byznys. Finanční toky má kontrolovat v poslední době velmi známý Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

„Smyslem úpravy politických institutů je finanční podpora státu institucím, které svou činností posilují demokratický politický systém,“ vysvětlila serveru Aktuálně.cz Klára Pěknicová, mluvčí ministerstva vnitra. Institut přitom nesmí oficiálně působit jako škola, znamenalo by to totiž narušení politické neutrality škol.

Svůj institut má v podstatě každá ze sněmovních stran, jenže doposud se k partajím příliš nehlásily a tvářily se jako nezávislé. To se s novou zákonnou úpravou pochopitelně změní. Například Institut pro křesťansko-demokratickou politiku se hned po volbách přihlásí ke KDU-ČSL, podobně se to nejspíš stane s Masarykovou demokratickou akademií.

Ta sídlí přímo sídle ČSSD v Lidovém domě v Hybernské ulici, působí v ní především dobře známí poradci sociálnědemokratických politiků v čele s  ředitelem Vladimírem Špidlou, bývalým premiérem a šéfem poradců premiéra současného. Až doposud ale tvrdila, že je na ČSSD zcela nezávislá. Na svém webu píše, že představuje „intelektuální prostor české demokratické levice“.

SEZNAMTE SE S MASARYKOVOU DEMOKRATICKOU AKADEMIÍ.

Nyní pro Aktuálně.cz tajemník MDA Patrik Eichler zcela otevřeně přiznává, že se akademie chce stát vzdělávacím institutem ČSSD.

U dalších doposud nezávislých institutů situace tak přehledná není. Institut pro politiku a společnost, který má blízko k hnutí ANO, prý o další formě spolupráce teprve jedná. V případě ODS existuje názorově blízkých spolků hned několik, například institut CEVRO nebo web Pravý břeh. „Možnost propojení s ODS nevidím jako reálnou. Nezaznamenal jsem, že by tímto směrem někdo uvažoval,“ uvedl jeho hlavní editor Petr Dvořák.

Naopak TOP 09 již počítá s tím, že si pod sebe stáhne institut TOPAZ, který vede Reda Ifrah. Právě u něj se nejčastěji spekuluje, že se podílí i na kampani TOP 09, a že by tak peníze na „vzdělávání“ mohly být zneužity pro jiné účely. „Naše aktivity se připravují rok dopředu. Zároveň nejčastěji diskutujeme o dlouhodobých tématech, která ne vždy korespondují s aktuálním zájmem strany,“ namítá předseda Ifrah.

Příspěvek na institut ovšem dostane jen zavedená strana. Zákon totiž zavedl pravidlo, že výhoda se týká pouze subjektů, jejichž poslanci se dostali do sněmovny alespoň ve dvou ze tří po sobě jdoucích volebních období. Lidovci, kteří minule chyběli, by se tak do pravidel vešli, nové sněmovní strany ale přijdou zkrátka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…