Strany budou mít poprvé omezeny výdaje na předvolební kampaň

01.01.2017 8:49

Maximálně 90 milionů korun budou moct od letoška investovat politické strany do přípravy sněmovních voleb. Vyplývá to z novely zákona o politických stranách a hnutích, která dnes nabývá účinnosti. Omezení, na nichž se politici shodli v uplynulém roce, se budou týkat většiny voleb. Poprvé se nový model uplatní před hlasováním o novém složení Sněmovny v říjnu. Ukáže se, zda se devadesátimilionový limit odrazí v síle předvolební kampaně. Například investice stran do billboardů by mohly být skromnější.

Strany budou mít poprvé omezeny výdaje na předvolební kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V roce 2010 tehdejší dvě největší strany do kampaně vložily celkem 350 milionů korun, ČSSD 200 milionů a ODS 150 milionů. Ostatní investovaly míň, souhrnem nicméně celkové náklady dosáhly zřejmě až půl miliardy korun.

Kritici novely upozorňují, že nová pravidla bude možné obcházet. Nepamatují prý třeba na dodatečné uhrazení dluhů za kampaň nekandidujícími osobami, nebo na případy, kdy kandidující politici budou vystupovat v reklamních spotech. Tak tomu bylo u předchozích sněmovních voleb například u předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a reklamy na Vodňanské kuře.

V případě krajských voleb je nový limit stanoven na sedm milionů korun na kraj. Kandidáti na senátora by nesměli dát za kampaň více než 2,5 milionu korun. Padesátimilionový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i kandidáti na prezidenta. Zavedení limitů se nebude týkat komunálních voleb ani voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy, byť plní roli krajského zastupitelstva.

Limity budou mít také nekandidující občané, sdružení nebo firmy, pokud by se volební stranu či kandidáta rozhodli podpořit. Pro ně bude u voleb do Sněmovny platit limit 1,8 milionu korun a nejvýše 50.000 korun na senátní obvod u voleb do horní komory. Nekandidující osoby se budou muset zaregistrovat u nově vznikajícího Úřadu pro dohled nad hospodařením stran.

Stranám se letos také zvýší kauce pro sněmovní a evropské volby, a to z 15.000 na 19.000 korun. Ministerstvo vnitra to zdůvodnilo inflací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…