Strany chtějí snižovat ceny potravin, piva či léků. Zabere to na vás?

18.04.2016 6:51

Na snižování daně z přidané hodnoty se snaží před blížícími se volbami nalákat voliče politické strany. Nejvýrazněji chtějí DPH snižovat komunisté. Píše o tom server Novinky.cz.

Strany chtějí snižovat ceny potravin, piva či léků. Zabere to na vás?
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

Vedle potravin (v současnosti je sazba DPH 15 procent) by snížili daň ještě u knih, dětské výživy nebo léků, které spadají do desetiprocentní sazby. KSČM by si představovala novou sazbu ve výši pěti procent. Ztrátu příjmů do rozpočtu by kompenzovalo vyšší zdanění bohatých. „Tak razantní snížení DPH, jak navrhují komunisté, je už zcela mimo realitu, to by se podrazily příjmy státu,“ tak reagoval na návrhy KSČM předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Václav Votava (ČSSD).

Celý text je ZDE

Hnutí ANO chce zlevnit točená piva a nealkoholické nápoje. Ministr financí Andrej Babiš by chtěl zařazením piva do desetiprocentní sazby kompenzovat náklady vzniklé ve spojitosti s blížící se elektronickou evidencí tržeb. „Pokud by mělo být točené pivo ve snížené sazbě DPH, pak tam ale dejme i základní potraviny,“ dodal k návrhu ANO Votava.

Podle ekonomických analytiků nemá logiku ani výrazný smysl hýbat každý rok se sazbami DPH. „Když jsme dělali analýzu, které země mají velký potencionál růstu, vyšlo nám, že se většinou jedná o země se stabilním prostředím, tedy i stabilními daňovým systémem. Země, které velmi často daně mění jednou nahoru, podruhé dolů, spíše svůj růstový potenciál snižují,“ řekla Právu ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …