Strany chtějí zrušit druhý pilíř. Kočkopes, dárek pro bankéře, to o něm zaznělo

02.10.2013 23:31

Lídři osmi stran debatovali v předvolebním speciálu ČT o sociální politice a důchodové reformě. Druhý pilíř, jak s ním přišel exministr Kalousek, odmítají všichni s výjimkou TOP 09 a ODS.

Strany chtějí zrušit druhý pilíř. Kočkopes, dárek pro bankéře, to o něm zaznělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Také se Kalousek omluvil přítomným novinářům za svou občasnou prchlivost

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zdůraznil, že je při výpočtu penzí zapotřebí zohledňovat počet dětí. „Potřebujeme, aby zásluhovost v penzijním systému nebyla dána pouze odvody, ale počtem vychovaných dětí," navrhuje. Prorodinná politika je pro KDU-ČSL prioritou. Chtěli by například zavést nulovou sazbu DPH na pleny a dětskou výživu. Tomu ale brání směrnice EU.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Je to dárek bankám a finančníkům

Druhý pilíř chtějí zrušit komunisté i ČSSD. "Komunistická strana Čech a Moravy odmítla a nadále odmítá druhý pilíř. Považuje ho za dárek bankám a finančním skupinám," řekla Soňa Marková. "Druhý pilíř je nevýhodný jak pro stát, tak pro většinu občanů," konstatovala zase sociální demokratka Hana Orgoníková.

Kandidát za babišovce Ivan Pilný označil druhý pilíř za kočkopsa. "V některých zemích funguje, ale bude fungovat jen tam, kde si s ním nebudou hrát politici podle toho, jestli jsou leví, nebo praví," řekl. Druhý pilíř odmítá i Jiří Štětina z Úsvitu přímé demokracie. "My jsme se zhlédli ve švédském modelu. Tam se jedná o zaměstnanecký pilíř," podotkl Štětina.

Za zachování Kalouskova druhého pilíře se rozhodně postavil jeho stranický kolega a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. "TOP 09 chce jednoznačně zachovat druhý pilíř a chce doladit veškeré problémy, které okolo něj vznikly," řekl s tím, že by se především měla zrušit jeho dobrovolnost. O něco méně razantně ho hájí i Pavel Staněk z ODS. „Nejlepší cestou je druhý pilíř upravit, otevřít ho a rozhodně v něm pokračovat," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…