Strany se mění, ale lidé zůstávají, varuje starosta Bruntálu

08.09.2014 10:22

Předvolební kampaň se naplno rozjela už i v Bruntále a dle slov současného starosty Petra Ryse (BPP) je plná osobních útoků, mnohdy na základě lživých a vykonstruovaných podnětů. S cílem zajistit bezpečnost, zaměstnanost a investice do majetku by chtěl jako lídr kandidátky Bruntál 2014 obhájit mandát. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, jsme hovořili nejen o blížících se komunálních volbách, ale také o dlouho diskutované stavbě obchvatu či problémech s nezaměstnaností.

Strany se mění, ale lidé zůstávají, varuje starosta Bruntálu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Bruntálu Petr Rys (BPP/STAN)

Za Starosty jste už kandidoval v krajských volbách, ale v komunálních to bude letos vaše premiéra. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

Naše kandidátka Bruntál 2014 vznikla na společném základě sdružení nezávislých kandidátů a hnutí Starostové a nezávislí. Je to kandidátka složená z lidí napříč profesním, kulturním i sportovním životem i napříč věkovými kategoriemi. Jsem přesvědčen, že to jsou lidé vysokých morálních kvalit, lidé, kteří mají co nabídnout občanům města. Podíváme-li se na všech třináct kandidátních listin v Bruntále, může se zdát, že do voleb vstupuje mnoho nových uskupení. Jenže skutečně nové je jen jedno, v ostatních subjektech se objevují lidé, kteří kandidovali za jiná uskupení a teď pouze změnili značku. Co se týče našich šancí, byli bychom rádi, kdybychom obhájili stávající počet zastupitelů.

Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Chceme se soustředit především na tři oblasti: bezpečnost, zaměstnanost a investice do majetku. Jestliže bychom dostali šanci podílet se na vedení města, byla by pro nás hlavní prioritou bezpečnost všech slušných lidí. Zároveň bychom se chtěli v maximální možné míře podílet na udržení stávajících a pokud možno také na vytváření nových pracovních míst v Bruntále. V případě investic bychom se chtěli soustředit – mimo jiné – na udržování v co nejlepším stavu toho majetku, který byl v nedávné minulosti předmětem výstavby nebo rekonstrukce s vynaložením stovek milionů korun.

V čele radnice jste nyní první volební období, a byť jste předtím působil jako místostarosta, jaký je to rozdíl, přesednout ze židle zastupitele do vedení? Překvapilo vás něco po nástupu do funkce, ať již kladně nebo záporně?

V letech 2006 až 2007 jsem byl členem rady města, poté místostarostou a od roku 2010 jsem starostou města. Jsou to tři zcela zásadně odlišné etapy v mém profesním životě. Jak co se týká času, tak odpovědnosti, jsou mezi těmito třemi etapami života komunálního politika obrovské rozdíly. Jako starosta řešíte mnohem větší okruh problémů než místostarosta, nesete přímou nebo nepřímou odpovědnost prakticky úplně za vše. Činíte rozhodnutí od těch malých, kdy řešíte třeba názorový nesoulad mezi lidmi a jejich zájmy, až po rozhodnutí strategického významu pro město a jeho občany, a to stále s vědomím toho, že den má jen čtyřiadvacet hodin. To znamená, že jako místostarosta s přesně vymezeným okruhem činností jsem měl daleko větší šanci a více času nastudovat si problémy detailněji.

Radnice letos hospodaří se schodkovým rozpočtem. V jaké je ale celkově město finanční kondici?

Náš schodkový rozpočet v letošním roce je dán peněžním tokem neboli cash flow v souvislosti s financováním dvou náročných, v současnosti realizovaných investičních akcí. Jde o rozsáhnou rekonstrukci kulturní památky Petrin a výstavbu nového dopravního terminálu. Podstatný je fakt, že v komplexním hodnocení finančního zdraví je město na šestibodové škále na úrovni B, to znamená, že má druhý nejlepší možný rating.

Kvůli obchvatu Bruntálu jste byl rozhodnut se sejít s ministrem. Stalo se tak již? A jak byste jej ve funkci hodnotil?

V průběhu uplynulých čtyř let jsem opakované oslovoval ministry, absolvoval jsem mnoho schůzek na Ministerstvu dopravy, na Ředitelství silnic a dálnic i s projektanty obchvatu. Důležité je, že k 20. listopadu letošního roku bude dokončena aktualizace projektu jihovýchodního obchvatu, spočívající ve změně technického řešení tak, aby byla zachována jeho smysluplnost, významně se snížil rozpočet a tím zvýšily šance na realizaci stavby. Jsem rád, že přes hrozbu zastavení všech přípravných prací se podařilo zajistit pokračování projekčních prací, nezbytných pro definitivní rozhodnuti Ministerstva dopravy.

Jedním z nejpalčivějších problémů města je nezaměstnanost. Vleklý problém s nedostatkem práce přijel na jaře do Bruntálu řešit i bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciała, nyní vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Od návštěvy však již uplynula nějaká doba. Změnilo se tak něco?

Pokračuje velmi intenzivní jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu, s agenturou CzechInvest i s Moravskoslezským krajem. Proběhlo několik jednání s generálním ředitelem CzechInvestu a pracovníky této agentury, vyčleněnými pro náš region, uskutečnily se i detailní prohlídky investičně využitelných ploch přímo v terénu. Naše požadavky vůči státu se dají zahrnout do pěti směrů. Jednak je to finanční podpora na zpřístupnění a rozšíření nových průmyslových ploch, zejména ploch ve východní části města u silnice I/11 na Opavu. Druhým směrem je snaha spolupracovat s CzechInvestem tak, aby k nám směroval konkrétní zájemce o investování a podnikání. Třetí oblastí našich aktivit je oslovování investorů například prostřednictvím korejské, německé, francouzské a dalších hospodářských komor. Čtvrtým směrem je samozřejmě podpora stávajících firem a snaha vytvářet jim podmínky pro další rozvoj. A pátým směrem je sociální podnikání, které si rozhodně zasluhuje pozornost.

Na co nejčastěji narážíte při vyjednávání s potencionálními investory vy sám?

Na nedostatečnou dopravní obslužnost, nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců v oboru strojírenství, na logistické překážky v podobě značné vzdálenosti od dálniční sítě. I když se to někomu může zdát nadnesené, tak pro zahraniční investory je velmi důležitá také blízkost mezinárodního letiště. Co naopak oceňují, je zdejší kvalitní prostředí pro život a trávení volného času – tyto plusy však pochopitelně musí být vyváženy rentabilitou jejich projektů.

Hlavním tématem STAN pro komunální volby je stejně jako v minulosti přímá volba starostů a primátorů. Jak se k ní stavíte vy sám?

Jsem jednoznačně pro přímou volbu. Účastí v tomto způsobu volebního klání se ukáže, kdo je skutečně rozhodnut a ochoten vzít na sebe plnou odpovědnost za řízení města. Jen takto se jasně projeví, kdo upřímně chce a kdo nechce do takového souboje jít.

Neobáváte se v souvislosti s blížícími se volbami negativní kampaně? Máte nějaké takové signály?

Ano, kampaň již začala, je plná osobních útoků, mnohdy na základě lživých a vykonstruovaných podnětů. Setkávám se s tím, že někdo velmi intenzivně pracuje na tom, aby se mezi lidmi rozšířily dehonestující lži a fámy, že mám nějaký vliv nebo dokonce finanční profit na stěhování nepřizpůsobivých do města, nebo že si nakupuji nemovitosti, ve kterých bych je ubytovával a parazitoval tak na systému sociálních dávek, který negativním způsobem postihuje mnohá města v zemi, Bruntál nevyjímaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…