Strany si myslely, že jim všechno projde. A tady je výsledek, říká politolog

28.06.2014 7:28

Politolog Tomáš Lebeda v rozhovoru pro sobotní MF Dnes vystavil vysvědčení Sobotkově vládě, ale zhodnotil i český politický systém jako celek. Staré strany ostře zkritizoval a dal jasně najevo, že nijak nadšený není ani z těch nových. Lidé by si ale měli uvědomit, že si sami volí politiky, na které posléze nadávají. Chodit k volbám jednou za čtyři roky ale nestačí.

Strany si myslely, že jim všechno projde. A tady je výsledek, říká politolog
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nejen o nízké účasti v eurovolbách debatovali se studenty v Olomouci poslanec Martin Novotný (ODS), politolog Tomáš Lebeda a sociolog Daniel Prokop

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) je podle politologa Tomáše Lebedy klasickou koaliční vládou, tedy vládou relativně slabou, která navíc trpí tím, že uvnitř koalice spolu soupeří dvě prakticky stejně silná uskupení. V neprospěch Sobotky navíc hovoří to, že je oslabován ještě aktivistickým prezidentem Milošem Zemanem. Pokud by koalice sama sebe ještě více oslabila, mohl by toho znovu využít právě prezident.

Nebezpečí apatie

Prozatím ale vláda drží, byť si ČSSD nestojí nijak slavně a ANO se na politické scéně v podstatě stále ještě hledá. Politolog sice nevylučuje, že by mohlo naplnit očekávání lidí, ale upozorňuje na jednu slabinu. „... je zřejmé, že mohou mít problémy právě s tím, že jejich členy nespojuje žádná společná myšlenka, ale jen příležitost dostat se do vrcholné politiky relativně snadným způsobem,“ poznamenává na adresu ANO i Úsvitu odborník. U TOP 09 pak zatím pořád platí, že láká spíše lídr strany Karel Schwarzenberg než strana samotná.

ČSSD jako nejsilnější vládní strana nemá právě nejsilnější důvěru voličů, protože je řazena k těm starým, po bok občanských demokratů, kteří na politické scéně hrají o přežití. Jak je ale možné, že se v podstatě zhroutil systém zavedených politických stran, který ještě před pár lety patřil k nejstabilnějším ze všech postkomunistických zemí? „Politické strany si zkrátka začaly myslet, že si mohou dovolit úplně všechno a že jim to projde. Že přinejhorším odejdou do opozice a pak zase v plné síle nastoupí k moci. Ale lidé - z mého pohledu bohužel - začali hledat změnu právě v podobě nevyprofilovaných hnutí,“ poznamenává Lebeda.

A lidé, kteří nehledají politické alternativy, jsou v zásadě apatičtí, což je pro demokracii velmi nebezpečné. O tu se musí pečovat, a to již na lokální úrovni. Řada občanů si ale myslí, že stačí dojít k těm velkým sněmovním volbám jednou za čtyři roky, a pak nadávat na ty špatné politiky „tam nahoře". Politolog k tomu ale dodává, že politiky jsme si sami zvolili. Demokracie je zkrátka vládou lidu. A pokud budou sílit hlasy volající po vládě pevné ruky, možná nám jednoho dne zase bude demokracie chybět. V tuto chvíli se ale lidé zajímají spíše o ekonomickou situaci. Jistou míru nezájmu, která ho překvapuje, sleduje přitom Lebeda i u mladých lidí. Uměl by si prý představit, že se budou více zajímat o veřejné dění. „Možná je to dáno pocitem, že vyrůstají v relativně bezproblémovém světě,“ uzavírá Lebeda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…