Strašení uprchlíky ČSSD žádné body nepřinese. Věrný Sobotkův zbrojnoš Oto Novotný se rozpovídal o Chovancovi a Babišovi

17.07.2017 17:26

Politický poradce premiéra Bohuslava Sobotky Oto Novotný (oba ČSSD) promluvil v internetové televizi DVTV.cz. To, co řekl, se asi nebude ani trochu líbit šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, ale ani dalším politikům. Nadšen podle všeho nebude ani současný šéf sociální demokracie a ministr vnitra Milan Chovanec.

Strašení uprchlíky ČSSD žádné body nepřinese. Věrný Sobotkův zbrojnoš Oto Novotný se rozpovídal o Chovancovi a Babišovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Oto Novotný má za to, že tendence, kterou do strany přinesl Milan Chovanec, je nebezpečná. Poradce premiéra tvrdí, že Chovanec se všechny problémy společnosti snaží převést na bezpečnostní otázku, a podle hosta je to špatně. Má sice jisté pochopení pro to, že k tomu doba vybízí, když tu máme uprchlickou krizi, ale to ještě neznamená, že je to dobře.

Celý rozhovor naleznete zde.

„Veze se na určité vlně strachu, obav a úzkosti, která se tu v souvislosti s politickou krizí vytváří, a snaží se na tom jaksi hrát nějakou politickou hru. A myslí si, že mu to přinese politické body. Ale ne jen jemu osobně, ale i celé sociální demokracii,“ obul se do Chovance poradce premiéra.

Chovancovi prý Novotný své názory sdělil, takže nejde o žádná tajemství. Stejně tak prý není tajemstvím, že Chovanec myšlenkově nesouzní s Bohuslavem Sobotkou, který patří k liberálnějšímu křídlu ČSSD. Totéž prý platí o volebním lídrovi Lubomíru Zaorálkovi. Novotný má za to, že Chovanec patří ke konzervativnějšímu křídlu strany. Tato dvě křídla měla prý ČSSD vždy a vždy šlo o to, obě tyto skupiny spojit v rámci nějakého kompromisu. Obě křídla mají v sociální demokracii své místo, díky nim se daří oslovit víc voličů, což Novotný prezentoval jako silnou stránku ČSSD.

I díky této silné stránce sociální demokracie bude žít dál. Teď se sice zdá, že na politické scéně dominuje hnutí ANO Andreje Babiše, ale sociální demokracie podle Novotného tuto situaci překlene. Babiše považuje za populistického politika, který se prý nebude chovat jako standardní demokratický politik, až získá ještě více moci. Populisticky se do jisté míry chovají všichni politici, ale vše musí mít své hranice, které Babiš překračuje, tak to alespoň vidí Novotný.

„Andrej Babiš se nebude chovat, poté, co získá příliš velkou moc, tak se nebude chovat jako standardní demokratický politik,“ prohlásil Novotný. Stačí se podívat na to, že Babiš chce zrušit senát, chce zrušit zastupitelstva měst a obcí a faktickou moc chce nechat v rukou přímo volených starostů, a Novotný má za to, že to v žádném případě nejsou demokratické návrhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…