Strašidelná sobotní můra Jakuba Jandy. Vystupuje v ní sultán Erdogan, jeho kamarád Putin, Le Penová a krajní pravice

23.07.2016 11:35

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty politoval německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tato dáma bude zřejmě nucena volit mezi dvěma zly. Jedno je horší než druhé a Janda Merkelové její roli nezávidí. „Jsem rád, že žiju v Česku,“ uvedl v kontextu nepřítomnosti uprchlíků na jedné straně a nepřítomnosti útočících fanatiků z různých táborů na straně druhé.

Strašidelná sobotní můra Jakuba Jandy. Vystupuje v ní sultán Erdogan, jeho kamarád Putin, Le Penová a krajní pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Mnichované jsou otřesení po pátečním útoku v nákupním centru. Otázkou je, co tato hrůzná zkušenost udělá s celým Německem. Tamní kancléřka Angela Merkelová bude myslet na blížící se volby. Tak či tak bude nucena řešit otázku, co bude dělat  s dalšími stovkami tisíc migrantů, až ti, kteří dnes žijí v Německu, požádají o sloučení se svými mnohdy početnými rodinami.

Jakub Janda z Evropských hodnot k tomu dodává, že Merkelová musí současně čelit ještě jedné situaci. Musí si nějak poradit s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, jenž zahájil čistky v armádě, v soudnictví i na školách. Vyřešit tuto situaci mezi dvěma mlýnskými lameny nebude pro německou kancléřku vůbec snadné.

„Politicky si nemůžete dovolit další miliony příchozích do Evropy. Taky nemůžete tureckému diktátorovi submisivně ustupovat. Obě dvě možnosti jsou pro vás zásadně politicky špatné. Zhruba za rok budou moci příchozí do Německa zažádat o sloučení rodiny (stojí na dvouleté lhůtě), což pak navýší počet imigrantů ze třetích zemí minimálně o statisíce. V té době budou po Evropě (ale zejména ve Francii, Belgii i Německu) probíhat další džihádistické útoky. Ať už jednotlivci, nebo koordinované skupiny. A link mezi migrací a islámským terorismem se bude v očích vyděšené veřejnosti přirozeně prohlubovat. Na to bude reagovat krajní pravice, je možné čekat pokusy o ‚odvetné‘ výpady vůči muslimským komunitám či mešitám. Tato dvojí radikalizace ve formě spirály politického násilí už bohužel není tak daleko,“ varoval na sociální síti Facebook.

A Německem to zdaleka nekončí. Současná situace posiluje šance předsedkyně francouzské Národní fronty stát se prezidentkou.

„Ano, jsem rád, že žiju v Česku," uzavřel Janda.

Jakub Janda doslova napsal:

Přehrajme si chmurný, ale podle mě pravděpodobný scénář:

Až sultán Erdogan vykostí všechny Turky, co s ním nesouhlasí, bude potřebovat vnějšího oponenta.

Logickou volbou bude Evropa, protože diktátoři se mohou lépe pragmaticky domluvil. S Putinem se může pokamarádit, byť to těžko bude alespoň zpočátku pevné a hluboké spojenectví.

Sultán má na svém území téměř tři miliony Syřanů. Těmi začne hrozit Evropě.

Ta mu nedá bezvízový styk, když se doma bude chovat jako diktátor a samozřejmě odmítne odpískat "protiteroristické" zákony pro potírání vlastního obyvatelstva.

Takže bude Evropě vyhrožovat vypuštěním Syřanů, pravděpodobně směrem na Tureckem oblíbené Řecko.

Možná to bude počátkem podzimu, kdy bude vrcholit migrační tlak přes centrální Středomoří.

A teď si představte, že jste lídrem Německa. Co budete dělat?

Politicky si nemůžete dovolit další miliony příchozích do Evropy. Taky nemůžete tureckému diktátorovi submisivně ustupovat.

Obě dvě možnosti jsou pro vás zásadně politicky špatné.

Zhruba za rok budou moci příchozí do Německa zažádat o sloučení rodiny (stojí na na dvouleté lhůtě), což pak navýší počet imigrantů ze třetích zemí minimálně o statisíce.

V té době budou po Evropě (ale zejména ve Francii, Belgii i Německu) probíhat další džihádistické útoky. Ať už jednotlivci, nebo koordinované skupiny.

A link mezi migrací a islámským terorismem se bude v očích vyděšené veřejnosti přirozeně prohlubovat.

Na to bude reagovat krajní pravice, je možné čekat pokusy o "odvetné" výpady vůči muslimským komunitám či mešitám. Tato dvojí radikalizace ve formě spirály politického násilí už bohužel není tak daleko.

Le Pen bude mít dost blízko k vítězství ve francouzských prezidentských volbách, které se konají za rok.

---

Ano, jsem rád, že žiju v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…