Strašidlo Jiří Čunek: Gazdíkovci z něj mají strach. Pokud bude zvolen šéfem KDU-ČSL, asi je konec

08.03.2017 8:00

První krizi prožívají podle dnešního vydání MF Dnes lidovci a Starostové a nezávislí. Ti se sice dohodli, že spolu půjdou do parlamentních voleb, ale...

Strašidlo Jiří Čunek: Gazdíkovci z něj mají strach. Pokud bude zvolen šéfem KDU-ČSL, asi je konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Jak přiznal místopředseda lidovců Jiří Mihola, události posledních dní na chystanou spolupráci dopadají. „Musíme vyložit věci na stůl a nějak se s tím popasovat,“ zmínil. Problémem je mimo jiné registr smluv, který minulý týden lidovečtí poslanci dovolili vykostit. Starostové přitom registr dlouhodobě podporovali, jejich poslanec Jan Farský je dokonce autorem původní předlohy zákona. 

V ní bylo uvedeno, že veřejná správa a státní podniky musí zveřejňovat uzavřené smlouvy. Lidovci však státním podnikům umožnili výjimku. „Obávám se, že to může rozseknout vznikající koalici,“ nechal se tehdy slyšet Farský. 

O týden později se však museli obhajovat Starostové. Lidovce totiž naštvala informace, že europoslanec STANu Stanislav Polčák konzultoval obsazení městských firem s podnikatelem Michalem Redlem, který byl stíhaný v kauzách s Radovanem Krejčířem.

Navíc se ozývají i nespokojené hlasy ohledně toho, jakým způsobem se jednání vedou. Velmi výrazným kritikem je lidovecký hejtman Jiří Čunek. Tomu vadí nedostatečná diskuze o nově vznikající koalici. „Spolupráci stále podporuji, ale vyžaduje to jiné věci než kladení důrazu na nějaké smlouvy a podobné administrativní záležitosti. Když strany chtějí, poruší stejně jakoukoli smlouvu,“ tvrdí.

Starostové si však jednání pochvalují, prý probíhají dobře. „Nenarazili jsme na nic, co by nás zásadně rozdělovalo,“ řekl předseda STANu Petr Gazdík. Kauzu Redl například považuje za vysvětlenou, prý vyšumí.

„Spíš bych viděl hrozbu v tom, aby nepřevládly obavy, že těch deset procent hlasů společně nedáme,“ zmínil nutnou koaliční podmínku pro vstup do Poslanecké sněmovny zdroj ze STANu. Obávají se však také možné kandidatury Jiřího Čunka na předsedu lidovců na květnovém sjezdu, sami Starostové však chtějí mít jasno na svém sněmu 25. března.

Z Čunka však příliš radost nemají. „Jeho názory, že muž má vychovávat svoji ženu, nám u liberálních voličů rozhodně nepomůžou,“ uvažují. „Náš konzervativní pohled občas na jejich liberální naráží,“ připouští závěrem Mihola.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…