Strašně, strašně naštvaný Jakub Janda. Opravdu hodně

03.05.2016 21:06

Poslanci ČSSD, ANO, KSČM, ODS a Úsvitu se kladně vyslovili k plánu Úsvitu debatovat o přípravě referenda k vystoupení z EU. Stojí přitom za pozornost, že proti této debatě nic nenamítá celkem 46 poslanců vládní koalice, která sama sebe označuje za proevropskou. A Jakuba Jandu z think-tanku Evropské hodnoty tento fakt zvedá ze židle.

Strašně, strašně naštvaný Jakub Janda. Opravdu hodně
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Hloupější krok jsem od deklarovaně proevropských stran dlouho neviděl. Není lepšího nástroje, jak vzbudit volání po vystoupení. S takovýmhle strategickým myšlením o tři kroky dopředu bych těmto 46 vládním poslancům nesvěřil ani klíčky od natahovacího angličáka. Příště se s Úsvitem můžete třeba domluvit, že jim na agendu pustíte hlasování o připojení k Rusku,“ rozčílil se analytik na sociální síti Facebook.

Slova nestačí, podle Jandy rozhodují činy, A na 44. schůzi sněmovny se při 401. hlasování ukázalo, co si ten či onen politik opravdu myslí. Zákonodárci hlasovali o návrhu Úsvitu, aby se na pořad schůze zařadila také debata o přípravě referenda na vystoupení z EU. Ve svých lavicích v tu chvíli sedělo 169 poslanců, k přijetí tohoto návrhu bylo třeba 85 zákonodárců a pro zvedlo ruku 96. Mezi nimi bylo i 46 členů vládní koalice, např. předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka z téže strany nebyl během hlasování přihlášen.  

Pro návrh hlasovalo celkem 22 poslanců sociální demokracie, mimo jiné i Jaroslav Foldyna, Stanislav Huml nebo Jeroným Tejc. Ruku pro zařazení bodu na jednání schůze zvedlo i 17 zákonodárců za hnutí ANO. Předseda Andrej Babiš byl z jednání omluven, ale ruku pro zvedli třeba první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, Miloš Babiš nebo Martin Kolovratník. Z lidovců zvedl ruku pro jen Jiří Mihola.

Z řad opozice hlasovali pro zařazení bodu svorně všichni komunisté, devět členů ODS, ale např. Miroslava Němcová hlasovala proti. Ruku pro návrh zvedli také všichni poslanci Úsvitu až na Marka Černocha, který byl z jednání omluven.

Jakub Janda doslova napsal:

Díky, poslanci ANO, ČSSD a ODS, že hlasujete pro to, aby Sněmovna projednávala referendum o vystoupení z EU.

Hloupější krok jsem od deklarovaně proevropských stran dlouho neviděl.

Není lepšího nástroje jak vzbudit volání po vystoupení.

S takovýmhle strategickým myšlením o tři kroky dopředu bych těmto 46 vládním poslancům nesvěřil ani klíčky od natahovacího angličáka.

Příště se s Úsvitem můžete třeba domluvit, že jim na agendu pustíte hlasování o připojení k Rusku.

Ne, vážne nás nezajímá, že jste se tak s bolševiky domluvili. Zajímají nás vaše činy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…