Stratfor: Na „úžasné schůzce“ Lavrova s Kerrym včera padlo něco, co Moskvu velmi zaujalo. Američané by třeba mohli...

13.05.2015 9:12

Ze setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem a prezidentem Vladimirem Putinem v Soči mají média pouze kusé informace. Analytici ze společnosti Stratfor rozebírají důvody, které mohly Spojené státy vést k iniciování této schůzky.

Stratfor: Na „úžasné schůzce“ Lavrova s Kerrym včera padlo něco, co Moskvu velmi zaujalo. Američané by třeba mohli...
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Anketa

Co soudíte o prezidentu Zemanovi?

hlasovalo: 17401 lidí

Reakce výše zmíněných politiků po společném jednání byly strohé, byť se nesly v pozitivním duchu. Lavrov před novináři pouze v rychlosti zmínil, že schůzka byla „úžasná“ a Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ji vyhodnotil jako „extrémně pozitivní“. Vše nasvědčuje tomu, že Rusové jsou s výsledky jednání spokojeni. V každém případě je jasné, že Spojené státy musely mít ke schůzce pádný důvod. Hlavním bodem setkání tak patrně nebyly Sýrie či Írán, ale situace na Ukrajině. Stejně tak vše napovídá tomu, že v průběhu schůzky bylo řečeno něco, co upoutalo pozornost Moskvy.

V tomto kontextu je nutné zmínit, že ruský prezident v prvé řadě nevidí rád, když američtí vojáci provádí cvičení v blízkosti hranic Ruska. Druhým problémem pro Vladimira Putina jistě jsou sankce. Lze tedy s velkou pravděpodobností předpokládat, že se zasazoval o zrušení sankcí, které působí jeho zemi značné těžkosti. Spojené státy dávají veřejně najevo, že je pro ně prioritou dodržování dohod z Minsku a z tohoto bodu se odvíjí vše ostatní. Jakékoli další vyjednávání o zrušení sankcí však bude záležet zejména na dobré vůli Spojených států a jejich ochotě ustoupit ze současných pozic.

Co by však v takovém případě mohl Washington získat na oplátku? Na rozdíl od Rusů disponují Američané mnoha dalšími možnostmi. Vždy mohou navýšit vojenskou účast v regionech sousedících s Ruskem, využívat mohou také dodávky zbraní, obranné dohody a různá strategická partnerství. Rusko si na druhé straně nemůže dovolit, aby jeho ekonomika dále klesala ke dnu. Má značně omezen manévrovací prostor v realizaci svých strategických projektů a veškeré síly Rusko stojí vojenské operace na Ukrajině. Případný přímý útok na přístavní město Mariupol by s sebou navíc přinesl další obrovské náklady.

Vzhledem k výše zmíněné široké paletě možností Washingtonu by Rusko patrně nevěřilo náhlému přívalu dobré vůle ze strany Spojených států. Nejvíce, v co může Moskva doufat, je podpora Spojených států pro konání lokálních voleb na Ukrajině a následnou autonomii pro východní regiony. Případně by mohlo Rusko počítat také s poněkud méně přísnějším posuzováním Washingtonu týkající se přítomnosti ruských sil na Ukrajině. Zatím je ovšem téměř jisté, že Spojené státy nejsou připraveny ulehčit Rusku od sankcí. Zejména proto, že rozdělená Evropa by mohla nechat vypršet platnost sankcí ještě v letošním roce.  

Pokud by shoda mezi oběma velmocemi nepanovala nad řešením ukrajinské krize, potom by mohla nalézt společný zájem na Blízkém východě. Zejména co se týká Sýrie a jednání o jaderném programu s Íránem. V této souvislosti je nutné zmínit, že součástí Kerryho doprovodu byla také Wendy Shermanová, která je šéfkou amerického vyjednávacího týmu s Íránem. Nemůžeme si být samozřejmě jistí, co přesně na schůzce mezi nejvyššími politickými představiteli Spojených států a Ruska zaznělo, ale případná spolupráce na Blízkém východě mohla jistě být součástí společné diskuze.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…