Strážce čistoty voleb zaútočil na prezidentovy cesty do regionů: Jakákoliv prezentace kandidáta je kampaň. Politici si to schválili sami a teď se diví

27.07.2017 16:16

Setkávání prezidenta Miloše Zemana s občany v krajích je trnem v oku Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Alespoň to tak vyplývá ze slov představitele úřadu Jana Outlého pro dnešní deník Právo.

Strážce čistoty voleb zaútočil na prezidentovy cesty do regionů: Jakákoliv prezentace kandidáta je kampaň. Politici si to schválili sami a teď se diví
Foto: Archiv JO
Popisek: Jan Outlý

„Pan prezident v rámci svého cestování po regionech pořádá mítinky. On tomu říká setkání s občany. Miloš Zeman vykládá pojem kampaň jinak, tvrdí, že to kampaň není,“ zmínil Outlý kriticky v rozhovoru. Podle něj všek zákon definuje kampaň jako sdělení ve prospěch kandidáta včetně jakékoliv doprovodné akce, za něž se poskytla nebo obvykle poskytuje úplata. 

„Jsem přesvědčen, že prezidentovy mítinky kampaň jsou. A jestliže to kampaň je, tak zákon nedává jinou možnost, než aby to kandidát uhradil ze svého volebního účtu, nebo to započítal jako bezúplatné plnění. Proto jsem říkal, že pokud bude Miloš Zeman po oficiálním vyhlášení voleb cestovat do regionů, tak by měl hodnotu mítinků započítat. To není zadarmo – pódium, ozvučení, pozvánky,“ řekl jasně Outlý. 

Nechtěl však předjímat, zda by bylo možné, aby došlo na sankce. „Nepochybuji o tom, že prezident bude ctít zákony této země respektovat a že náš úřad musí podle zákona jednat,“ sdělil. 

Do limitu by pak podle jeho slov měli počítat své cesty do regionů i členové vlády před volbami do Poslanecké sněmovny. „Pokud jakýkoliv jiný činný politik v rámci svých cest po republice pořádá něco, co lze podle zákona považovat za kampaň, tak by to měl započítat do limitů na kampaň,“ poznamenal s tím, že politici schválili zákon, jak jej schválili, a tak nyní úřad nemá jinou možnost než po nich chtít, aby jej dodržovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…