Strážkyně cen elektřiny Vitásková: Čelím solárnímu bratrstvu kočičí pracky. Toto jsem zažívala...

20.02.2014 10:34

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se pro týdeník Reflex rozpovídala o „bratrstvu kočičí pracky“, které má ovládat byznys se solární energií. Na vlastní kůži prý poznala, čeho jsou takoví lidé schopni.

Strážkyně cen elektřiny Vitásková: Čelím solárnímu bratrstvu kočičí pracky. Toto jsem zažívala...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Vitásková na ERÚ nastoupila v roce 2011 a hned prý byla vhozena „do vody“. Zrovna v té době se chystala zákonná úprava, která měla zajistit velkou podporu, srovnatelnou s podporou fotovoltaických elektráren, pro biometan.

Návrh už v té době byl ve sněmovně a široká zájmová koalice prý tlačila na jeho prosazení. V této koalici podle ní museli být příslušní úředníci a nejspíš i někteří poslanci, kteří návrh schvalovali. Jinak by prý většina členů zákonodárného sboru museli být užiteční idioti, což se Vitáskové nechce věřit.

Vitásková podporu tohoto projektu, který hrozil ztrátou dalších miliard, okamžitě odmítla, tak ji lobbisté spolu s podřízenými úředníky začali obcházet. Hlavním nástrojem prosazení měl být tehdejší náměstek Vitáskové Blahoslav Němeček.

„On chodil do hospodářského výboru sněmovny vysvětlovat, jak výhodný je biometan. Přitom mě jako předsedkyni tam nepustili s tím, že to je uzavřené jednání,“ vzpomíná ředitelka. Chvíli ji prý trvalo, než zjistila, co se za jejími zády děje. Přesto se jí podařilo cenu biometanu nakonec stlačit na polovinu, za což se na ni prý řada vlivných skupin dodnes „velmi zlobí“.

Tato zloba se prý projevuje snahou po jejím odvolání. Jedinou cestou je prý její kriminalizace, proto prý byla v loňském roce obviněna z neoprávněné podpory jedné solární firmy. Objevily se i pokusy o fyzickou likvidaci a od té doby má ředitelku ERÚ ochranku.  

Proto si je prý jista, že podobný plán, bohužel úspěšný, musel existovat i o šest let dříve, když se schvalovala podpora fotovoltaiky. „U nás operuje skupina, které říkám kočičí pracka. Ta věděla přesně, co bude fotovoltaika za byznys. Nepodceňuji nikoho z nejužšího týmu, jenž podporu fotovoltaiky připravoval, že by nevěděl, jaké to bude mít následky,“ říká Vitásková.

Následkem je to, že ročně platíme na podporu obnovitelných zdrojů 45 miliard. Fotovoltaické elektrárny odčerpávají z této částky asi dvě třetiny, přitom vyrábějí pouhých 12 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Naštěstí se několika kroky podařilo podpory snížit. „Kdyby to beze změn jelo až do roku 2020, tak si ani nedovedu představit, že by to v Česku někdo mohl ekonomicky zvládnout,“ shrnuje Vitásková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…