Strážkyně cen elektřiny, která se bojí o život, má dobré zprávy: Tolik ušetříte

10.09.2013 8:21

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se v posledních měsících představila jako srdnatá bojovnice proti přemrštěným účtům za elektřinu a plyn. Zejména od fotovoltaické lobby se jí za to dostalo takové pozornosti, že jí ministr vnitra raději přidělil ochranku. Nyní se deníku Blesk pochlubila, jak se ji podařilo přitlačit energetiky ke snížení spotřebitelských cen.

Strážkyně cen elektřiny, která se bojí o život, má dobré zprávy: Tolik ušetříte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

„Dlouhodobě se snažíme, aby lidé neplatili nesmyslně vysoké poplatky,“ uvedla Vitásková. Pochlubila se, že se po tvrdých jednáních podařilo snížit cenu plynu v řádu stokorun. Podobně se prý podařilo dosáhnout změn i v ceně elektřiny.

„Domácnosti, které elektřinou topí i ohřívají vodu, ušetří kolem dvou tisíc ročně. V případě přímotopů půjde až o 5 tisíc,“ prozradila strážkyně cen elektřiny. Pak se pochlubila, že se konečně podařilo přimět poslance k zastropování odvodů na obnovitelné zdroje. „Pokud tato novela zákona vstoupí v platnost, nebudou odběratelé poplatek za tzv. zelenou energii platit víc než 495 korun za megawatthodinu,“ prozradila.

Pustila se i do majitelů solárních elektráren, kteří na podpoře „zelené“ energie ze slunce čerpají miliardy. „Obnovitelné zdroje potřebovaly a potřebují podporu. Ale nikoliv tak, jak to bylo nastaveno v Česku, kde to hraničí až s tunelováním veřejných financí,“ myslí si ředitelka Vitásková. Ta se svým ostrým názorem na „solární barony“ nikdy netajila a nejspíš i proto v posledních měsících dostala ochranku. Tomu předcházel incident, když se kdosi pokusil vytlačit její služební auto z dálnice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…