Strážkyně cen elektřiny půjde k soudu. Musí vysvětlit podivné udělení jedné licence

01.04.2014 14:17

Úřadující předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková stane před soudem. Hlavní líčení začne u Krajského soudu v Brně počátkem června. Potvrdil to státní zástupce Radek Mezlík, dozorující její případ. Vlastní soudní proces povede soudce Aleš Novotný.

Strážkyně cen elektřiny půjde k soudu. Musí vysvětlit podivné udělení jedné licence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické pole

„Je tak definitivně vyvrácena námitka, podle které byl postup policie a žalobce absurdní a jednalo se o brutální pokus, jak obviněnou dostat z pozice,“ citoval státního zástuoce Mezlíka zpravodajský internetový deník Aktuálně.cz.

Předmětem šetření je údajně podvodné nabytí licencí pro dvojici fotovoltaických elektráren synů podnikatele Zdeňka Zemka na Chomutovsku. Před soudem by mělo stanout deset osob.

Elektrárny, nesoucí jména synů podnikatele Saša Sun a Zdeněk Sun, ještě údajně nebyly dokončené a přesto jim státní Energetický regulační úřad vydal k poslednímu dni roku 2010, kdy ještě platily vysoké výkupní ceny solární energie, potřebnou licenci.

Akceptování žaloby je malým vítězstvím

České republice tím měla vzniknout škoda ve výši téměř dvou miliard korun. Oběma elektrárnám byla přitom licence po vyšetřování obnovena.

Žaloba stojí především na údajně padělané revizní zprávě a na výpisu korespondence Aleny Vitáskové s Michaelou Schneiderovou, ředitelkou odboru licencí ERÚ.

Skutečnost, že soudce státnímu zástupci žalobu nevrátil, je podle deníku „malé vítězství“. „Je to významný moment v trestním řízení, zvlášť v případech, kdy jsou policie a státní zastupitelství obviňovány z absurdního postupu, zneužívání pravomoci, zasahování do nezávislosti jiného úřadu apod., jako je tomu v tomto případě,“ cituje deník svůj anonymizovaný zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …