Strážkyně cen elektřiny varovala poslance: Toto všechno může napáchat novela, kterou právě schvalujete

29.01.2015 17:42

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková varuje poslance před dopady novely energetického zákona, kterou se nyní zabývá sněmovna. Například povinnost plynárenských firem týkající se věcných břemen na pozemcích s plynárenskými zařízeními by si podle ní vyžádala 20 miliard korun, což prý může zdražit plyn až o pětinu. Náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Šolc dnes před poslanci některé její obavy vyvracel. Informuje o tom ČTK.

Strážkyně cen elektřiny varovala poslance: Toto všechno může napáchat novela, kterou právě schvalujete
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Vitásková například v dopise předsedovi výboru pro životní prostředí Robinu Böhnischovi (ČSSD) upozorňovala na paragraf, který se týká pozemků s rozvody. "Tato část zákona zjednodušeně nařizuje majitelům elektrických a plynových soustav buď finančně kompenzovat majitele pozemku, kde plynovody nebo elektrické rozvody vedou, případně provést přeložku. Jen v plynárenství se náklady na realizaci této nové povinnosti odhadují až na 20 miliard korun," stojí v dopise. Každá miliarda nákladů podle ní znamená jedno procento zvýšení ceny pro konečné spotřebitele. 
    
Šolc s tím nesouhlasí. Podle něj je uvedená částka virtuální a pochází od plynárenských firem, které ERÚ reguluje. Sám Šolc se prý s žádnou věrohodnou analýzou nesetkal. Řekl to ve středu před rozpočtovým výborem a zopakoval to dnes před poslanci z ústavně právního výboru. 
    
Povinnost týkající se věcného břemena na pozemcích s vedením už v zákoně existuje a dostala se do něj v roce 2009. Tato věcná břemena se měla do katastru promítnout, nikoli zapsat, uvedl Šolc. Jde o věcná břemena vzniklá v minulých 40 letech a správci sítí měli tuto povinnost splnit do roku 2017, což je nesplnitelné. Jde prý o stovky tisíc záznamů. Podle něj nyní nemají vlastníci představu o tom, jaká věcná břemena na jejich pozemcích váznou. Ve sněmovně už se objevil pozměňovací návrh, který povinnost odsouvá do roku 2020. Podle Šolce je problém zapotřebí vyřešit v katastrálním zákoně. 
    
Vitásková varuje také před změnou platby poplatku za elektřinu z obnovitelných zdrojů. Nově se má platit podle kapacity jističe a nikoli jako dosud podle spotřeby. Spotřebitelé podle ní můžou snižovat kapacitu jističů, slučovat odběrní místa a stát tak vybere na poplatku méně peněz na podporu obnovitelných zdrojů a bude je muset doplácet z rozpočtu. 
    
Šolc řekl, že tato změna vyplývá z požadavků Evropské komise. Komise prý považovala za diskriminační, že poplatek se vybírá za veškerou elektřinu, i vyrobenou v zahraničí, ale dostávají ho jen tuzemští výrobci z obnovitelných zdrojů. Za "velmi těžko přijatelnou" označil možnost, že by se poplatek převáděl do zahraničí. Zvolené řešení označil za nejméně škodlivé. Zákon podle něj zavede i pojistku, aby nikdo podle nového systému nezaplatil za elektřinu víc než platí dosud. Odmítl také, že by bylo nutné kvůli tomu měnit miliony smluv s odběrateli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…