Střední Evropu podle Gaucka spojuje zkušenost s touhou po svobodě

09.10.2014 15:25

Cesta k demokracii byla v zemích střední Evropy různá, všechny ale spojuje touha po svobodě a schopnost lidí porazit zdánlivě všemocný režim. Dnes to na slavnosti v Lipsku u příležitosti 25. výročí demonstrací, které vedly k pádu komunismu v bývalé Německé demokratické republice, řekl německý prezident Joachim Gauck. Slavnosti se účastní i prezidenti zemí Visegrádské čtyřky, Česko zastupuje Miloš Zeman.

Střední Evropu podle Gaucka spojuje zkušenost s touhou po svobodě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman s německým protějškem Joachimem Gauckem

„Účastníci dnešního setkání pocházejí z různých zemí, mluví různými jazyky. Mají v hlavě rozdílné obrazy, když se vzpomíná na rok 1989," řekl Gauck. „Přesto je tu silné pouto, které nás dodnes spojuje. Je to mnohaletá zkušenost s bezprávím a s utlačováním, zkušenost se zdánlivě neomezenou mocí několika málo lidí a se zdánlivou bezmocí mnohých," doplnil s tím, že touha po svobodě a demokracii může porazit i zdánlivě všemocné režimy.

Podle Gaucka je třeba udržovat vzpomínku na události roku 1989 i v současnosti, a to zejména s ohledem na aktuální dění ve světě. „V roce 1989 jsme si mysleli, že s koncem studené války je před Evropou století míru. Mnozí viděli konec dějin, protože demokracie zvítězila nad diktaturou," uvedl německý prezident. „Místo toho jsme nyní konfrontováni se zhroucenými státy, s terorismem, s fundamentalismem, s násilím, s anarchií a s občanskou válkou. A na kraji Evropy jsou zpochybňována pravidla mezinárodního práva a jsou nasazovány vojenské prostředky tam, kde by byla možná mírová koexistence," řekl Gauck.

„Právě v době, kdy jsou zpochybňovány staré pořádky a ztrácí se staré jistoty, bychom si měli připomenout svou zkušenost z roku 1989. Když budeme stát mimo, bude nám vládnuto. Když překonáme svůj strach, získáme možnost jednat a budoucnost," zdůraznil.

Po slavnostním aktu čeká dnes pětici prezidentů setkání s představiteli města, odpoledne se zúčastní pokračování oslav pokojné revoluce ve východním Německu. V 17:00 se uskuteční modlitba za mír v kostele Nikolaikirche, který byl v roce 1989 výchozím bodem protikomunistické demonstrace. Večer prezidenti zahájí tradiční Festival světel, který se koná v místech, kudy před 25 lety prošel průvod demonstrantů.

Demonstrace v dalších městech vyvrcholily 9. listopadu 1989 pádem Berlínské zdi

Do Lipska se 9. října 1989 sjelo na 70.000 lidí, kteří v centru města demonstrovali proti komunistické vládě v NDR. Přestože do Lipska kvůli očekávané demonstraci dorazily zvláštní policejní jednotky, proti pokojnému průvodu demonstrantů se svíčkami nikdo nezasáhl. Opozice v NDR si zdrženlivost policie vyložila jako důkaz toho, že režim slábne. Následovaly velké demonstrace v dalších městech, které vyvrcholily 9. listopadu 1989 pádem Berlínské zdi.

Akce v Lipsku je součástí letošních oslav 25. výročí konce komunismu ve střední Evropě. Prezidenti Visegrádské skupiny a Německa se už letos zúčastnili oslav v Polsku a v Maďarsku, připomínkové akce vyvrcholí v listopadu na Slovensku a v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…