Středočeši dluží městům za svoz odpadu desítky milionů korun

20.04.2014 13:36

Středočeši dluží městům za svoz komunálního odpadu desítky milionů korun. Vymáhání těchto dluhů je často komplikované, dlužníkům se například nedaří doručit platební výměr ani následné usnesení o nařízení exekuce. Ročně se daří prostřednictvím splátkových kalendářů i exekucí vymoci řádově statisíce. Některé radnice se na dlužníky letos více zaměří, zjistila ČTK od jejich mluvčích.

Středočeši dluží městům za svoz odpadu desítky milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelářský vůz

Například Kladno se zhruba 70.000 obyvateli eviduje celkový dluh 30 milionů korun, ročně přibývá pohledávka dva miliony korun, statisíce se městu ročně daří vymoci. „Počet neplatičů je v posledních letech zhruba stejný," uvedl mluvčí radnice Vilém Frček. I když se město snaží množství dlužníků snížit, vymáhání komplikují například ti, co mají uvedeno bydliště na radnici a opakovaně nepřebírají úřední dopisy.

Mladé Boleslavi s přibližně 45.000 obyvateli dlužili na konci minulého roku neplatiči 7,5 milionu korun, o rok dříve to bylo o 400.000 korun méně. Vymáhací řízení město podle zákonů zahajuje platebním výměrem, ale snaží se i lidi předem upozornit, než přistoupí k dalším právním úkonům. „U nás posíláme ještě obyčejným dopisem upozornění na nedoplatek v původní výši poplatku, ve kterém je k původnímu místnímu poplatku přičteno navýšení ve výši 50 procent," řekla mluvčí města Hana Koišová.

Následují exekuční řízení

Platební výměr pak město posílá do vlastních rukou. Pak následuje exekuční řízení. „Minulý rok bylo vymoženo na pohledávkách přibližně 750 tisíc korun," uvedla mluvčí.

V Mělníku se letos chtějí na vymáhání dlužné částky podle mluvčí radnice Heleny Vavřinové více zaměřit. Celková dlužná částka za svoz komunálního odpadu v Mělníku, který má asi 20.000 obyvatel, činí přes 2,5 milionu korun, ročně se městu podaří vymoci průměrně 300.000 korun. „Dluh se řeší splátkovým kalendářem, exekucí na mzdu, exekucí na účet," řekla Vavřinová.

Celkový dluh obyvatel Rakovníka, se zhruba 16.000 lidmi, za svoz komunálního odpadu od roku 2002 do roku 2013 činí více než 6,5 milionu korun. „Dlužná částka za rok 2013 je zhruba 4,3 milionu korun včetně navýšení za neuhrazení včas," řekla mluvčí Rakovníka Alida Štulajterová. Městu se loni podařilo vymoci přes 370.000 korun, z toho necelá třetina byla získána exekucí na mzdu či důchod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…