Středočeský hejtman Miloš Petera i po neúspěšném hlasování v Poslanecké sněmovně varuje před nebezpečím privatizace státních lesů

25.05.2015 11:28

Středočeský kraj neuspěl v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR s návrhem novely lesního zákona, která měla zabránit prodeji státních lesů. Dolní komora návrh novely zamítla už v prvním čtení. Pro zamítnutí byli poslanci vládních stran ANO a KDU-ČSL a opozičních TOP 09 a Starostů a ODS.

Středočeský hejtman Miloš Petera i po neúspěšném hlasování v Poslanecké sněmovně varuje před nebezpečím privatizace státních lesů
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Ing. Miloš Petera, ČSSD

„Velmi mě mrzí, že se hlasování nezúčastnili někteří poslanci za ČSSD, kteří původně byli na jednání sněmovny přítomni. Domnívám se, že je povinností všech, jimž není budoucnost naší vlasti lhostejná, udělat, co je v našich silách pro zachování jedinečného přírodního bohatství, které lesy v majetku státu představují,“ komentoval výsledek hlasování hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. Návrh zákona, předložený Středočeským krajem, sněmovnou neprošel o pět hlasů.

„Lesy ve vlastnictví státu jsou posledním významným národním bohatstvím, které dosud nebylo zprivatizováno. Státní lesy jsou rozsáhlé materiální bohatství a každým rokem přinášejí státní pokladně  několik miliard do rozpočtu. Tento jejich ekonomicky nezanedbatelný význam je však vysoce převyšován jejich významem celospolečenským. Nestátní vlastníci vytvářejí lobbistické tlaky a požadují výrazná uvolnění zákonných ustanovení zákona o lesích a také zákona o ochraně přírody a krajiny. Dokonce otevřeně požadují legalizaci poplatků za vstup do soukromých lesů či za sběr hub a lesních plodů. Tyto drsné asociální požadavky si můžete vyposlechnout téměř na všech lesnicko-dřevařských shromážděních a konferencích a jsou již delší dobu publikovány v lesnických a jiných časopisech. Zprvu to mohlo rozesmát, později šokovalo a nyní je zcela jednoznačně jasné, že proti rozprodeji lesních pozemků v majetku státu je nutné se účinně bránit,“ odůvodňoval středočeský hejtman předložený návrh zákona v poslanecké sněmovně.

V další části vystoupení hejtman Miloš Petera apeloval na poslance, aby nebrali nebezpečí privatizace na lehkou váhu. „Jsem profesí vodohospodář a pamatuji na dobu, kdy se u nás říkalo, že voda nejde privatizovat. Stát měl takzvanou zlatou akcii a měl přes Ministerstvo zemědělství vykonávat například právo veta. Jenže to se jaksi nekonalo. Zlatá akcie pozbyla smysl. Proto si myslím, že je dobře mít zákon o nezcizitelnosti lesů, a ztížit tak jejich případnou privatizaci. Lesy, to přeci není jenom výroba dřeva. To jsou i vodní zdroje a další komodity, které se v lese nacházejí. Zvažte, zda by nebylo dobře, aby Parlament ČR, ve kterém zastupujete všech deset milionů obyvatel, deklaroval, že lesy jsou pro vás důležité a že zůstanou v majetku státu,“ vyzýval hejtman poslance.

Hejtman Miloš Petera ocenil bohatou diskusi, která se k tématu rozběhla. „Je vidět, že problematika státních lesů poslance zaujala. Zároveň ale nesdílím názor některých politiků, kteří tvrdí, že lesy nejde zprivatizovat,“ doplnil. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…