Středočeský kraj oslavil Den letectví a kosmonautiky otevřením muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi

15.04.2015 15:15

Ve Středočeském kraji se dne 12. dubna 2015 při příležitosti světového Dne letectví a kosmonautiky otevřelo Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. Při letecké show se milovníkům historie i současnosti létání a letecké techniky představily moderní bojové letouny Gripen i historické letouny. Zajímavým zážitkem byl také seskok parašutisty s obří českou vlajkou za zvuku české hymny. Hosté si pak prohlédli budovu muzea oceněnou titulem Stavba roku a vystavené exponáty.

Středočeský kraj oslavil Den letectví a kosmonautiky otevřením muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Slavnostního otevření unikátního muzea se zúčastnil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD), radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek (KSČM) a další významní hosté.

„Muzeum je koncipováno jako živé. Návštěvníci jsou vtaženi do života letadel. Mohou prožít na vlastní kůži přípravy k letu od tankování, přes údržbu, opravy až po živé starty. Nechybějí ani letecké simulátory nebo simulátory seskoku s padákem a přetížení. Lákadlem je určitě i vyhlídková věž, která otevírá zajímavé pohledy na letiště, město i jeho okolí. Nové unikátní muzeum jistě do regionu přiláká mnoho turistů i ze světa,“ uvedl hejtman Miloš Petera.

V mladoboleslavském leteckém muzeu je vystaveno více než 25 letadel, která jsou většinou plně funkční. Součástí expozice je také výstava leteckých motorů a dalších předmětů souvisejících s letectvím. „K hlavním leteckým zajímavostem patří i funkční replika letadla Metoděje Vlacha, konstruktéra a aviatika, který v Mladé Boleslavi postavil v roce 1912 první české letadlo poháněné automobilovým motorem a sám na něm vzlétl,“ upozornil radní Zdeněk Štefek. Přítomni slavnostního otevření muzea byli i přímí potomci Metoděje Vlacha, jeho vnučka paní Marie Kroutilová a vnuk Zdeněk Vlach, kteří dostali na památku dnešního dne pamětní listy.

Prostor muzea se bude využívat i na programy určené všem věkovým skupinám a pro prezentační a naučné akce. Součástí objektu je kavárna a také dětský koutek. Dnes si všichni zájemci mohli vychutnat letecké vystoupení a v závěru akce si prohlédnout interiéry muzea. Pravidelný provoz muzea bude zahájen následující den. Už Z architektonického hlediska však je zajímavá i sama budova muzea od architekta Michala Hlaváčka, která nese titul Stavba roku 2014 udělený Nadací pro rozvoj architektury. „Jako Boleslaváka mě to těší o to víc, že máme takovýto unikát právě v našem městě. Nic podobného neexistuje v Čechách, ani ve většině zemí Evropy,“ dodal náměstek Karel Horčička.

Celý projekt muzea, jehož iniciátorem byl Nadační fond letadla Metoda Vlacha v čele s Vladimírem Handlíkem, stál zhruba 180 milionů korun a je spolufinancován Regionálním operačním programem Střední Čechy. Mezi dnešními hosty byl ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Václav Chytil,jenž muzeu popřál mnoho zdaru a především co nejvíce návštěvníků, kteří se do něho budou vracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…