Středočeský kraj zpřísňuje podmínky pro získání evropské dotace

01.10.2009 18:08

Nová pravidla mají zabránit vracení dotací u projektů, které se nepodaří dokončit v rámci sjednaných podmínek.

Středočeský kraj zpřísňuje podmínky pro získání evropské dotace

  Středočeský kraj zpřísnil podmínky pro udílení evropských dotací. Nově bude požadována záruka ekonomičnosti a udržitelnosti projektu, řekla dnes ČTK mluvčí hejtmanství Berill Mascheková. Kraj se tak chce vyhnout případům, kdy se projekt nepodaří dotáhnout do konce, a evropská dotace se musí následně vracet.

    Záruka udržitelnosti bude v praxi vypadat tak, že se za soukromou firmu, občanské sdružení nebo církevní organizaci čerpající dotaci zaručí například město a projekt případně dokončí, aby dotace nepřišla nazmar. Kromě toho se zpřísní i požadavky na ekonomičnost projektů, kdy se bude více dohlížet na to, zda nejsou nadhodnocené.


    Mascheková uvedla, že kraj nyní musí například zaplatit ministerstvu pro místní rozvoj 8,4 milionu korun za zkrachovanou soukromou společnost Bierhanzl Group, která v minulosti prostřednictvím hejtmanství získala dotaci z EU. Stanovené podmínky však nedodržela. 

    Firma v rámci grantového schématu Podpora malého a středního podnikání žádala o prostředky na celkem tři akce zaměřené na zkvalitnění strojního vybavení provozu pily Věšín na Rožmitálsku. Získala na to 8,4 milionu ze strukturálních fondů a 3,6 milionu z rozpočtu kraje. Součástí projektu bylo vytvoření 32 pracovních míst v provozu pily. Na podzim 2008 se však firma dostala do problémů, zaměstnanci byli propuštěni, a tím byla porušena povinnost udržet pracovní místa po dobu pěti let od podpisu smlouvy. Dotaci je pak v takovém případě nutné vrátit. "Soukromá firma však nemá finanční prostředky, a tak peníze musí zaplatit Středočeský kraj," dodala mluvčí. 

FOTO: kr-stredocesky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…