Středověk českých liberálů: Z Hany Lipovské udělali čarodějnici, píše ekonom Pikora. Páter Halík, koncil v Kostnici

05.06.2020 10:04

„Čarodějnice Lipovská už letí na Kavky,“ napsal ekonom Vladimír Pikora a pustil se do obhajoby nové členky Rady ČT. V souvislosti s Lipovskou zmínil i server Parlamentní listy, z nichž se pomalu stal Hlas Ameriky. „(Ten) také všichni poslouchali, ale nikdo se k tomu neznal,“ uvedl ekonom. Došlo i na teologa Tomáše Halíka.

Středověk českých liberálů: Z Hany Lipovské udělali čarodějnici, píše ekonom Pikora. Páter Halík, koncil v Kostnici
Foto: Repro XTV
Popisek: Ekonomka a analytička Hana Lipovská

Ekonom Vladimír Pikora v textu pro Reflex.cz poznamenal, že mu volba Hany Lipovské do Rady ČT připomínala hon na čarodějnici, o které sice všichni vědí, že není čarodějnice, ale bojí se to říct nahlas, aby se sami neocitli na hranici.

Čím se provinila Lipovská? Podle Pikory třeba tím, že ji do Rady ČT nominoval kardinál Dominik Duka, kterého svobodomyslnější kněží kritizují už z principu. Lipovská má navíc blízko k exprezidentovi Václavu Klausovi a to je pro řadu liberálů nežádoucí osoba. „A to se u progresivních liberálů i mimo církev neodpouští. Vždyť Klaus neadoruje EU, což je v jejich očích hřích nejvyšší,“ napsal doslova Pikora.

Došlo to dokonce tak daleko, že část senátorů v čele s Markem Hilšerem žádala, aby Česká biskupská konference svou nominaci stáhla. Pikora má za to, že Lipovská byla poté vystavena veřejnému lynči. Kritici Václava Klause a Dominka Duky si s těmito pány chtěli vyřídit účty právě přes Lipovskou. A když už nominace stažena nebyla, chovali se podle ekonoma senátoři nepřijatelně, až naprosto skandálně a to když dorazili na jednání poslanců a snažili se klást Lipovské otázky, ač sami poslanci nejsou. Pikorovi to připomínalo koncil v Kostnici s Janem Husem, kde bylo už předem rozhodnuto o vině a trestu.

 „Moderní inkvizice si myslí, že na Hanu Lipovskou má bič. Údajně pro Parlamentní listy prohlásila: ‚Nerozumím smyslu existence veřejnoprávních médií. Zárukou nestrannosti či svobody slova nejsou – rozhlas přece existoval i během německé okupace, televize vesele sloužila komunistickému režimu. Nikoho by dnes nenapadlo volat po „veřejnoprávních novinách“, je proto nepochopitelné vyžadovat (a platit) veřejnoprávní rozhlas a televizi.‘ (Jen tak mimochodem - zajímavé, jak všichni ti, kteří opovrhují Parlamentními listy a veřejně prohlašují, jak je nečtou, přesně vědí, kdo v nich co řekl, a přisuzují tomu velkou váhu. Z Parlamentních listů se pomalu stal Hlas Ameriky, který také všichni poslouchali, ale nikdo se k tomu neznal.),“ pousmál se autor.

Zdůraznil také, že Lipovská použila jen klasickou ekonomickou poučku, že média mohou působit na poli volného trhu, proto podle jejího názoru není třeba televize veřejnoprávní.

Poté vyčinil profesorovi Tomáši Halíkovi, který označil zvolení Lipovské za skandální a varoval před útoky na liberální demokracii, které nás mohou postupně dovést až k nějakému autoritářskému režimu.

„Tím chtěl říct, že je slečna Lipovská placená nějakým diktátorem? Čím ohrožuje demokracii? Tím, že ji demokraticky zvolí demokraticky zvolená Poslanecká sněmovna? Čím je ekonom nekompetentní pro ekonomický dohled? Jak je Lipovská politicky závislá, když není členem žádné strany? Chápal bych, kdyby Halík jako politicky závislé vnímal ty členy rady, kteří byli ještě nedávno poslanci za některou stranu. Ano, i takový nově v Radě je. Ale není to Lipovská, která nikdy členkou žádné strany nebyla. Někdo se tu šeredně mýlí. Nebo rovnou záměrně překrucuje?“ ptal se Pikora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…