Středula: Zemanova vláda? Vstoupím. Já a prezident? Ano, pane Babiši

03.03.2021 10:02

Premiér Andrej Babiš ve svém nedělním vystoupení v televizi CNN Prima News strhal předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu. „Největším nebezpečím naší ekonomiky je pan Středula,“ vypálil Babiš. Šéf ČMKOS neváhal a po svém Babišovi ránu vrátil. Kritiku od premiéra vnímá jako vyznamenání a pokud předseda vlády tvrdí, že Středula si připravuje půdu pro kandidaturu na prezidenta, Středula tuto možnost zváží.

Středula: Zemanova vláda? Vstoupím. Já a prezident? Ano, pane Babiši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

Babiš byl k šéfovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi, který novinářům prozradil, že jednání s premiérem bývají složitá, velmi kritický.

„To jsou pomluvy. Největším nebezpečím naší ekonomiky je pan Středula. On je odborář celý život. On potřebuje tu tripartitu, aby mohl jít na tiskovku a zviditelnit se. On je jasným kandidátem na prezidenta. On nereprezentuje zaměstnance, on reprezentuje sám sebe,“ zuřil Babiš. „Pan Středula je odtržen od skutečného života firem. On dělá jenom nějaké vlny. Je pravda, že když on mi někdy vypráví o tom, jak se podniká, když sám nepodnikal, no tak jsme měli střet,“ rozčílil se Babiš, který zdůrazňoval, že vybudoval Agrofert, takže o podnikání leccos ví. A jako manažer podle svých vlastních slov také leccos dělá.   

„Nikdy neodstoupím a dělám vše pro to, abych zachránil životy našich lidí. Takže já mám čistý stůl. Sputnik, můžeme se bavit o Sputniku. Takže já dělám tyto věci. U mě, když je krize, tak mi stoupá výkon. Já jsem krizový manažer. Ti lidé, co mě kritizujou, ti se živí politikou, já ne, já to dělám zadarmo. Peníze posílám samoživitelkám,“ zesiloval dál hlas premiér.

Středula v rozhovoru pro CNN Prima News prohlásil, že Babišovu kritiku vnímá jako vyznamenání.

„Žádným škůdcem nejsem a nikdy nebudu, naopak, konstantně pomáhám českým zaměstnancům, ale jeho emoci považuji za ocenění. To vůbec nebyla kritika. Naopak, pan premiér uznal, kdo je pro něj soupeř,“ řekl Středula. „Bylo to pro mě opravdu velmi milé překvapení, které jsem nečekal. Je přece geniální takto člověka označit a říct, že z něj máte strach. To je pochvala,“ dodal.

Situace v Česku je podle něj opravdu strašná.

„Máme totálně přetížené zdravotnictví, kraje mají nula JIP lůžek, zdravotníci už úplně hotoví. V žádném případě není možné říct, že máme situaci obdobnou jako na jaře, a vláda přesto přichází s nápady jako bychom byli v březnu 2020, je to naprosto neuvěřitelné. Zdravotnictví je úplně hotové. Lidi brečí. Byl jsem minulé úterý v nemocnici, kde mi řekl ředitel, že měli případ profesionálního hasiče ve věku 37 let ve skvělé fyzické kondici a z nemocnice už neodešel. Říkal mi, že má lékařku, která chodí na 48hodinové směny a téměř nespí,“ uvedl odborářský boss.

Opatření podle něj nejsou dostatečná. Vláda Andreje Babiše (ANO) si podle Středuly neuvědomuje, jak zle na tom Česko je. „Ztrácím důvěru v to, že se to zvládne. Už ji vlastně nemám,“ přiznal.

Jedním dechem dodal, že teď už je čas, aby do dění v zemi zasáhl prezident Miloš Zeman a napomohl např. sestavením úřednické vlády, kterou by později nahradila vláda vzniklá po podzimních volbách do Sněmovny. Středula nevyloučil, že by se mohl práce v této vládě zúčastnit. Mohl by se prý stát i jejím premiérem.

„Kdybych takovou možnost měl, rozhodně bych se s tím popral. Zda lépe, nebo hůře, je samohodnocení, to neumím, to musí jiní. Ale pokud by k takové situaci došlo a souhlasil jsem s tím, tak bych to samozřejmě přijal jen pokud bych byl přesvědčen, že jsem schopen České republice něco dát,“ konstatoval.

Podle jeho názoru by se Miloš Zeman měl odborníků zeptat, co se musí udělat, a potom celou Sněmovnu a celý Senát, koalici i opozici tlačit k tomu, aby tyto kroky provedla.

A když už Andrej Babiš tolik mluvil o kandidatuře Josefa Středuly na prezidenta, odborářský boss to prý zváží. „Jestliže pan premiér hovoří o mé kandidatuře na prezidenta, tak já jeho doporučení beru vážně a zvážím to,“ uvedl Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…