Strejda a kamarád z Ostravy. Nová fakta z případu „Šlachta a brutální úniky Tuhého“

22.06.2016 15:32

Bližší informace o údajně vynášených informacích policejním prezidentem Tomášem Tuhým z vyšetřovaných kauz přináší Sabina Slonková na serveru Neovlivní.cz. V rozhovorech odposlouchávaných Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, na něž upozornil šéf ostravské expozitury Jiří Komárek, se prý zmiňovaly tři kombinace – kamarád z Ostravy, malý a velký strejda.

Strejda a kamarád z Ostravy. Nová fakta z případu „Šlachta a brutální úniky Tuhého“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Tuhý měl podle útvaru vynášet informace z olomoucké kauzy Vidkun, konkrétně ohledně zakázek IT, které byly spojeny s firmou bratra senátora Martina Tesaříka (ČSSD). Kvůli těmto informacím se zítra schází bezpečnostně-branný výbor Poslanecké sněmovny. Šlachta totiž nedůvěřuje Generální inspekci bezpečnostních sborů a zprávy ohledně „brutálního úniku informací“ chce svěřit poslancům.

Důkazy prý hovoří o tom, že 23. února 2015 se sešli policista Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, a to v kavárně Cafe Delux v Olomouci. Hovořili o setkání s exministrem Ivanem Langerem (ODS) a o rozpracované kauze protikorupční policie. „… co se týká, to mě zajímalo, Tesařík, že tam bude sdělovačka,“ mají zapsáno policisté z útvaru. O šest měsíců později poté detektivové zasahují proti údajně zmanipulovaným zakázkám a mezi obviněnými je i Tesaříkova firma Tesco SW. Ne však Martina, ale jeho bratra Josefa. Zajímavé je, že některé z firem se o zásahu dozvídají s předstihem. A právě na to Šlachta a jeho blízcí poukazují.

Původní text ZDE.

Podle detektivů se v kódovaných rozhovorech aktérů Tuhý označuje jako kamarád z Ostravy. Tam dříve pracoval jako šéf krajské policie. Josef a Martin Tesaříkovi jsou poté „velký a malý strejda“. 

Důkazy proti výše zmiňovaným mužům chce Šlachta předložit právě zítra poslancům. Sdílnější být dnes nechce ani nikdo z olomouckého vrchního státního zastupitelství, které kauzy dozoruje. 

Podle serveru Neovlivní.cz však důkazy nejsou jednoznačné a Tuhého z ničeho neusvědčují. 

„Na stíhání to stačit nebude. Můžou mít třeba stokrát pravdu, ale důkazy se v takových věcech obstarávají velice těžko. Tady je to prostě ‚jen‘ podezření,“ řekl serveru vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s případem.

Sám Tuhý podezření z úniku informací popírá a dokonce podal na Komárka z ostravské expozitury trestní oznámení pro pomluvu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…