Střelba do žen a dětí. Hájkův web popisuje zvěrstva na východě Ukrajiny

25.05.2014 19:23

Na serveru bývalého vicekancléře Václava Klause Petra Hájka Protiproud popisuje Václav Danda poslední vývoj na východě Ukrajiny. Tato část země se prý hlavnímu městu Kyjev definitivně vzdaluje. Popisuje i urputné boje o baštu proruských povstalců Slavjansk a také roli ukrajinských oligarchů v konfliktu.

Střelba do žen a dětí. Hájkův web popisuje zvěrstva na východě Ukrajiny
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Danda v úvodu svého článku zmiňuje, že smlouvu o vytvoření Nového Ruska podepsali premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj a šéf parlamentu Luhanské republiky Alexej Karjakin. „Kromě Doněcké a Luhanské oblasti spadají pod Nové Rusko rovněž Chersonská, Charkovská, Mykolajivská a Oděská oblast, jejichž zástupci byli v sobotu v Doněcku rovněž přítomni, stejně jako zástupci z Dněpropetrovské a Záporožské oblasti,“ uvedl autor článku.

Ani starostovi Slavjansku se nepodařilo prorazit obklíčení města

Podle něj se ukrajinská armáda, kterou označuje jako „pučistickou“, snažila spolu s Národní gardou zabránit vzniku Nového Ruska masivním nasazením těžkých zbraní na východě Ukrajiny. Velmi tvrdé boje jsou hlášeny hlavně z okolí Slavjanska, který je již přes čtrnáct dnů v pevném obklíčení prokyjevských sil. „Na Slavjansk dopadají dělostřelecké granáty a město je pod palbou z raketových baterií GRAD. Podle očitých svědků jsou zničeny celé obytné čtvrti a počet obětí dosud není znám,“ píše Danda.

Podle něj se ve Slavjansku bojuje o každý dům. „V dobytých čtvrtích potom dochází ze strany Pravého sektoru k rabování a plenění města. Starosta Slavjansku se pokusil odvézt děti a ženy do bezpečí, ale ani jemu se nepodařilo prorazit obklíčení města,“ tvrdí Danda. Zmiňuje i to, že i když Kyjev vrhl proti východu skoro veškeré vojenské síly země, včetně speciálních oddílů ze Západu, stále se nedaří zlomit odpor místních lidí. „K neúspěchu „protiteroristické operace“ přispívají rovněž časté dezerce „vládních“ vojáků, kteří nechtějí bojovat proti bezbranným civilistům a odmítají střílet do žen a dětí. Po jednom takovém incidentu došlo dokonce k tomu, že Národní garda postřílela vlastní vojáky, kteří se odmítli účastnit vyvražďování civilního obyvatelstva.“

Kyjevská vláda našla na východě spojence - oligarchy

Podle Dandy právě oligarchové sehrávají v boji proti civilistům na východě Ukrajiny rozhodující roli. Kromě soukromé armády oligarchy Kolomojského, která prý terorizuje východ Ukrajiny a dopouští se „největších zvěrstev“, se snaží používat v boji o svůj vliv na východě země soukromé ozbrojené oddíly i další oligarchové.

Vlastní armádu nazvanou „Štít“ si prý vytvořil i nejbohatší Ukrajinec, Rinat Achmetov, který vlastní prakticky všechny podniky v Donbasu i fotbalový klub Šachťor Doněck. Armádu vytvořil údajně k obraně svých podniků. Přestože disponuje majetkem přes dvanáct miliard dolarů, ani jemu se nedaří podle Dandy získat na svou stranu obyvatele východních regionů.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …