Střelba u Moravce: Dohra včerejšího vysílání

16.01.2017 9:00

Právník Zdeněk Koudelka se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vrátil k včerejšímu pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi, kde vystoupili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a jeho předchůdce Pavel Blažek (ODS).

Střelba u Moravce: Dohra včerejšího vysílání
Foto: repro YouTube.com
Popisek: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

V pořadu se mimo jiné hovořilo o reorganizaci policie, kde, jak Pavel Blažek uvedl, pokud se ANO nelíbila, mohlo jí zabránit tak, že by ji učinilo předmětem jednání vlády a iniciovalo ve vládě zastavení reformy ministerstvem vnitra. „Vláda je k tomu oprávněna z ústavy jako vrcholný orgán výkonné moci, kam spadá rezort vnitra, včetně policie, a také podle zákona o ministerstvech z roku 1969, který stanoví, že ministerstva se musí řídit usneseními vlády,“ zmínil Koudelka.

Následně si všímá i toho, že Blažek uvedl příklad, kdy demokratičtí ministři prosadili v únoru 1948 usnesení vlády, že se ministru vnitra zakazuje pokračování v personálních změnách ve Sboru národní bezpečnosti a ukládá navrácení odvolaných nekomunistických velitelů do funkcí. „V Gottwaldově vládě měly nekomunistické strany většinu a prosadily toto usnesení. Ministr vnitra komunista Václav Nosek je odmítl splnit, a proto 20. 2. 1948 podali nekomunističtí ministři demisi. Vzešla z toho krize a politický převrat. Nicméně nekomunističtí ministři ukázali, že jsou ochotni kvůli policejní reformě riskovat vládní křesla,“ podotkl Koudelka. A dodal, že ministr Pelikán riskovat vládní křeslo nechce. 

Původní text ZDE.

Anketa

RRTV kritizuje Českou televizi za nevyváženost. Co s tím?

hlasovalo: 9695 lidí

„Trapně odůvodňoval postoj ANO tím, že na jednání Bezpečnostní rady premiér Sobotka neslyšel námitky ANO, a tedy ANO ani nic nepředložilo na vládě. Na vtipnou repliku, že měli poslat pana premiéra k ušnímu, se nezmohl na slovo,“ všímá si Koudelka.

Za reformu podle něj nese vláda kolektivní odpovědnost vůči Poslanecké sněmovně. „ANO mediálně reformu kritizovalo, ale neučinilo nic, aby jí skrze usnesení vlády zabránilo. Ministru Pelikánovi a jiným ministrům za ANO reforma nestála za to, aby s jejím zastavením spojili demisi na členství ve vládě. Sedí v Sobotkově vládě, kterou někdy slovně kritizují, ale jinak se jim tam líbí,“ uzavřel Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …