Střety v Jeruzalémě. Kvůli detektorům u vstupů do mešit

22.07.2017 10:07

Střety s policií byly v posledních hodinách hlášeny nejen z několika míst v jeruzalémském Starém Městě, ale i z palestinského Západního břehu Jordánu. Tři Palestinci i tři Izraelci přišli v nejrůznějších potyčkách o život a další desítky lidí byly převezeny do nemocnice. Informace přinesla agentura AP.

Střety v Jeruzalémě. Kvůli detektorům u vstupů do mešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

K vřavám došlo mimo jiné proto, že muslimové odmítají projít detektory, které Izrael nainstaloval u vstupů k mešitám na Chrámové hoře. Modlí se tak v ulicích Jeruzaléma. Izraelská policie posílila v reakci na to své oddíly a připravila se na střety. 

Původní text ZDE.

Detektory mají být bezpečnostním opatřením kvůli útoku, při němž tři Arabové minulý týden zabili dva izraelské policisty. Jak však řekl jeruzalémský velký muftí Muhammad Husajn, proti detektorům chtějí protestovat tak dlouho, dokud je izraelská vláda nezruší. „Vyzývám muslimský svět, aby se k tomuto boji na záchranu Chrámové hory jako místa vyhrazeného výlučně islámu připojil,“ uvedl.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás pak žádal v této souvislosti o intervenci USA poradce amerického prezidenta Jareda Kushnera a následné odstranění detektorů. Do té doby oznámil, že přerušuje veškeré styky s Izraelem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…