Střídání v EU: Lotyšsko je od ledna předsednickou zemí

01.01.2015 17:17

Lotyšsko je od dnešního dne novou předsednickou zemí Evropské unie, vystřídalo tak Itálii. Za jeden ze svých hlavních úkolů považuje pobaltská země jednání s Ruskem kvůli ukrajinské krizi. Neméně důležitým tématem je pro Rigu ale i energetická a hospodářská stabilita EU – již v polovině roku má být připraven Evropský fond strategických investic.

Střídání v EU: Lotyšsko je od ledna předsednickou zemí
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Důraz na ukrajinskou krizi klade Lotyšsko mimo jiné i proto, že má samo jakožto někdejší sovětská republika trpké zkušenosti s podřízeností vůči Moskvě. „Vztahy s Ruskem jsou samozřejmě klíčovým prvkem," prohlásila Ilze Juhasoneová, lotyšská velvyslankyně pro EU. Lotyši patří podle analytiků k zastáncům tvrdého přístupu vůči Moskvě. Lotyšská vláda nicméně ujistila, že v čele osmadvacítky bude jednat bez předsudků. Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs prohlásil, že Lotyšsko nebude ani protiruským a ani proruským předsednictvím a bude respektovat názory všech členských států.

Velvyslankyně Juhasoneová dodala, že její země se zabývá i vývojem v Libyi, Sýrii a Iráku nebo problematikou „zahraničních bojovníků", kteří z unijních zemí odcházejí bojovat za Islámský stát a jejichž návratu se Brusel obává.

Vedle diplomatických úkolů bude muset Lotyšsko řešit také otázku unijního hospodářského růstu. Lotyši totiž budou stát u zrodu Evropského fondu strategických investic, který má být hotov do června. Z fondu, jehož zřízení navrhl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, by měla unijní ekonomika získat 315 miliard eur (8,7 bilionu korun).

Riga se bude věnovat rovněž problematice digitálního vnitřního trhu, reformám telekomunikací nebo „energetické unii". Ta by měla zajistit lepší propojení energetických soustav a větší rozmanitost zdrojů. Důvodem je vysoká závislost řady unijních států (včetně Lotyšska) na Rusku.

Za logo svého předsednictví si Lotyši vybrali mlýnský kámen, symbol stálosti a blahobytu. „Lotyšské předsednictví – základní mlýnský kámen, který se otáčí a pohání kolo Evropské unie, řeší problémy a posiluje významnou roli Unie," formuloval Rinkévičs kurz příštích šesti měsíců. Po Lotyšsku převezme od července předsednictví Lucembursko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…