Střídavou péči nemusí schválit oba rodiče, rozhodl Ústavní soud

16.05.2014 18:32

Pokud jeden z rodičů nesouhlasí se střídavou péčí, nebrání to soudnímu rozhodnutí. S tímto závěrem přišel Ústavní soud v případu matky, která si proti verdiktu o střídavé péči podala stížnost.

Střídavou péči nemusí schválit oba rodiče, rozhodl Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Podle Ústavního soudu je hlavním kritériem zájem dítěte, a tím může být i zachování vztahu s oběma rodiči. Podle soudu je totiž vhodné, aby se na výchově podíleli oba rodiče, pokud je to aspoň trochu možné.

Stížnost se týkala případu, kdy Obvodní soud pro Prahu 10 vyloučil střídavou péči. Městský soud v Praze ale rozhodl opačně a tehdy dvouleté dítě svěřil do střídavé péče rodičů v týdenních intervalech. Tento závěr se však matce nelíbil. Podle ní by dítě přišlo o rodinné zázemí a pocit jistoty, neboť by kvůli odlišným místům bydliště rodičů muselo pořád cestovat.

Podle ústavní stížnosti by soudy neměly přistupovat ke střídavé péči, pokud se na ní neshodnou oba rodiče. Ústavní soud ale rozhodl, že zájmy rodičů nejsou to nejdůležitější – tím jsou zájmy dítěte. Proto se musí o případech rozhodovat na základě individuálních možností a okolností.

Zároveň ale soud dodal, že harmonické prostředí pro výchovu dítěte je možné vytvořit jen tehdy, kdy se budou snažit i rodiče. „Této své zodpovědnosti by si tedy rodiče měli být vědomi a tomu by také měli přizpůsobit své vzájemné vztahy při hledání kompromisního řešení k vytvoření ideálního výchovného prostředí pro své dítě," stojí v usnesení senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…