Střílet Němce? Po dnešních slovech Merkelové o Sudeťácích to začalo lítat

20.06.2018 17:35

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že ani hrůzy druhé světové války neospravedlnily poválečné vyhánění německy mluvících obyvatel z jejich původních vlastí. Pro vyhánění Němců neexistovalo podle Merkelové morální oprávnění. Slova německé kancléřky si přečetli hradní mluvčí Jiří Ovčáček, poslanec Jaroslav Foldyna či Michal Hašek z téže strany a začalo to lítat...

Střílet Němce? Po dnešních slovech Merkelové o Sudeťácích to začalo lítat
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

„Vyhnání a útěk Němců byly především bezprostředním následkem Němci započaté druhé světové války a nevýslovných zločinů nacionálněsocialistické diktatury,“ uznala sama kancléřka. „To ale nemění nic na tom, že pro vyhnání neexistovalo ani morální, ani politické ospravedlnění,“ doplnila však obratem. Její slova přinesla ČTK.

Z reakcí na sociální síti Facebook je zřejmé, že Merkelová nejednoho českého občana rozpálila takřka do běla. Nezávislý analytik Štěpán Kotrba zašel dokonce tak daleko, že by podle jeho názoru bylo možné ospravedlnit střílení do některých Němců i dnes. „Pro zastřelení některých Němců existuje morální ospravedlnění ještě i dnes, natož v létě 1945,“ napsal doslova Kotrba.

Anketa

Která skupina obyvatel potřebuje od státu okamžitou pomoc?

57%
3%
hlasovalo: 12540 lidí
Michal Hašek doplnil, že sice má pochopení pro to, že se německé kancléřce rozpadá vláda, ale nevidí důvod, proč více než 70 let po válce Merkelová takto moralizuje. Vystudovaný právník Hašek připomněl, že stále platí Česko-německá deklarace z roku 1997, která se věnuje vzájemnému narovnání vztahů i s ohledem na problémy z minulosti. Pokud by se snad křivdy minulosti měly připomínat, pak by podle Haška Češi měli připomínat Němcům nejen 12 let vlády Adolfa Hitlera, ale také vyhánění Čechů ze Sudet v roce 1938.

„Moralizovat v roce 2018 ve funkci německé kancléřky o tom, jak bylo v roce 1945 ublíženo po prohrané válce Němcům reprezentovaným předtím 12 let kancléřem Hitlerem a nacistickým režimem, je od Angely Merkelové fakt docela úlet. Chápu, že se jí rozpadá spolková vláda, ale Česko-německá deklarace z roku 1997 už neplatí??? Přepíšeme učebnice historie a omluvíme se za atentát na Heydricha??? Otočím to, morálně tedy máme nárok na reparace za statisíce mrtvých Čechoslováků od září 1938 (válka v Sudetech) po květen 1945 a zdevastovanou zemi ... takže kdy nám je německá vláda paní kancléřky Merkelové splatí???“ ptal se rozzlobeně Hašek.

Bývalý senátor za ČSSD Jiří Vyvadil si zavěštil, že svět, jak ho známe z devadesátých let minulého století a ze současnosti, pomalu končí a s ním končí i Merkelová, což je podle jeho názoru dobře. „Hrej si holčičko, tvé dny se krátí,“ popřál Merkelové.

K prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka dal najevo, že s paní Merkelovou hluboce nesouhlasí.

Poslanec Jaroslav Foldyna si položil otázku, jestli snad Merkelová nechyběla v hodinách dějepisu, když dnes může toto říkat. Je prý také možné, že se už kdysi ve východním komunistickém Německu, kde kancléřka žila, učilo podle trochu jiných zásad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…